Slovenija

Nekdanji pravosodni minister napoveduje tožbo zoper državo

STA/J.P.
10. 4. 2015, 16.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar je v zvezi z danes objavljenimi ugotovitvami KPK za STA ocenil, da je komisija kršila njegove ustavne pravice, saj mu ni zagotovila možnosti obrambe. Po njegovem mnenju je šlo za škandalozno voden postopek in očitno nezakonito ravnanje KPK, zaradi česar med drugim napoveduje odškodninsko tožbo zoper državo.

Mediaspeed

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je danes objavila ugotovitve nadzora imenovanja Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva. Ocenila je, da sta generalni državni tožilec Zvonko Fišer in takratni pravosodni minister Zalar s svojim ravnanjem tretji osebi omogočila nepremoženjsko korist, "s čimer so izpolnjeni vsi znaki korupcije".

Zalar je v odzivu za STA poudaril, da odločbe KPK ni prejel, prav tako ni bila vročena njegovi odvetnici. To pa po njegovih besedah dokazuje, da se je komisiji v tej zadevi "izredno mudilo". Kot je pojasnil, je očitno želela prehiteti odločitev ustavnega sodišča, ki v isti zadevi obravnava njegovo ustavno pritožbo.

V tej fazi se Zalar ukvarja z osnovnim procesnim vprašanjem, ali ima prizadeti v takem postopku pravico, da se brani, in na kakšen način naj mu bo ta pravica zagotovljena, da bo tudi učinkovita. 

Nekdanji pravosodni minister je ustavnemu sodišču tudi predlagal, naj do dokončne odločitve komisiji prepove kakršno koli objavljanje končnih ugotovitev. "KPK očitno to ve in zato so pohiteli," je prepričan.

V ustavni pritožbi je sicer Zalar pojasnil, da je KPK kršila njegove ustavne procesne pravice, ker mu ni omogočila, da bi se v postopku branil. Tako po njegovih besedah ni imel možnosti sodelovati pri izvajanju dokazov, niti ni KPK izvajala tistih dokazov, ki bi jih sam predlagal. "Tu sem bil popoln objekt nekega postopka, na koncu katerega je KPK mene pribila na sramotilni steber, jaz naj se pa zdaj pritožujem od Poncija do Pilata," je dejal Zalar.

V tej fazi se Zalar tako ukvarja z osnovnim procesnim vprašanjem, ali ima prizadeti v takem postopku pravico, da se brani, in na kakšen način naj mu bo ta pravica zagotovljena, da bo tudi učinkovita. "Zato se o vsebini očitkov sploh še ne morem izrekati," je pojasnil. Ko bo jasno, kakšen položaj v postopku lahko sploh ima oz. ali je stranka v postopku ali ne, pa se bodo po njegovih besedah lahko začeli pogovarjati o vsebini.

Ob tem je napovedal, da bo na osnovi odločitve KPK razširil postopke v svojo obrambo. Ustavno sodišče, ki obravnava njegovo pritožbo, bo o tem obvestil, prav tako bo "očitno moral vložiti tožbo v upravnem sporu zoper odločitev KPK". Napoveduje pa tudi odškodninsko tožbo zoper državo zaradi "očitno nezakonitega ravnanja KPK in njegovih članov".

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov