Slovenija

Goljufiva ministrica odstopila

Luka Tetičkovič
2. 4. 2015, 06.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ministrico za šolstvo Klavdijo Markež bi znalo s tega stolčka odnesti že tretji dan ministrovanja. Mediji namreč poročajo, da je njeno magistrsko delo plagiat; domneve je že potrdila aplikacija za preverjanje akademske poštenosti, ki je ugotovila, da je kar 37 odstotkov njene naloge identične z nenavedenim diplomskim delom.

STA

Tednik Demokracija piše, da so pridobili magistrsko naloge ministrice za izobraževanje, znanost in šport Klavdije Markež, in prve primerjave so razkrile, da naj bi bila plagiat. Kot študentka zasebne fakultete za podiplomske državne in evropske študije naj bi prepisovala iz diplomskega dela študenta ekonomske fakultete.

Razkritje teh domnev je že sprožilo prve odzive. Filozof in medijski kritik Boris Vezjak na socialnem omrežju Facebook ni varčeval z kritiko: »Plagiatorka ne more biti šolska ministrica. Če kdo ne in če kaj ne, potem ne ministrica. Vse skupaj je, bolj kot njena polomija, polomija predsednika vlade Mira Cerarja, ki je imel dovolj pomislekov na mizi, a jih ni upošteval. Zdaj ne moremo več reči, da nima srečne roke pri izbiri ministrov, temveč da ima nezgrešljivo napačno.«

SMC previdna

Stranka modernega centra nam je sporočila, da je Markeževa diplomirala leta 2005, ko računalniški pregled magistrskih nalog še ni bil ustaljen način preverjanja avtorstva. »Na svoj predlog o preverbi je mag. Markeževa s fakultete prejela sporočilo, da se magistrska naloga po prvem računalniškem pregledu v določenem delu ujema z drugimi viri. Dekan fakultete bo po tej preverbi sklical sejo senata, ki bo odločal o morebitni uvedbi postopka preverjanja avtorstva. Trenutno pa na fakulteti še poteka ročno preverjanje naloge, saj računalniški program zgolj pokaže na obseg znanstvenih virov, ne pa pristnosti avtorstva,« so še zapisali glede domnevnega podvajanja vsebine.

Aplikacija potrdila ujemanje med znanstvenimi deli

Mediji so namreč pisali o tem, da naj bi naloga vsebovala celotne odstavke, ki so brez navedbe vira prepisani iz diplomskega dela študenta ekonomske fakultete v Ljubljani, Jerneja Ladinika. Program Eforus za pregled poštenosti akademskega dela je pokazal 37-odstotno ujemanje z omenjeno nalogo, na poizvedbe dnevnika Delo odgovarja Matej Avbelj, dekan fakultete za državne in evropske študije, ki je magistrsko nalogo pregledal na zaprosilo Markeževe.

STA

Kot smo že pisali, naši viri trdijo, da sprejem zakona o visokem šolstvu ni prav visoko na prednostni lestvici stranke SMC. 

SMC nam je zatrdila, da je za avtentičnost magistrske naloge že jamčil mentor Markeževe Miha Pogačnik. Vendar bi se to jamstvo lahko kaj kmalu umaknilo, danes se namreč sestaja senat pristojne fakultete, ki bo ugotavljal, ali so izpolnjeni pogoji za uvedbo postopka odvzema znanstvenega naziva. Če bo postopek uveden, ima tričlanska komisija 30 dni časa za natančen vsebinski pregled magistrskega dela. Če se ugotovi, da gre za kršitev v obliki plagiata, bo senat sprejel sklep, da se Markeževi odvzame znanstveni naziv. Če gre resnično za plagiat, bodo imeli zlobni jeziki tudi nov razlog za govoričenje o tem, da lahko  prepise diplomskega dela javne fakultete uporabimo kot material za magistrsko delo zasebne.

Kot smo že pisali, naši viri trdijo, da sprejem zakona o visokem šolstvu ni prav visoko na prednostni lestvici stranke SMC. Na čelu tega ministrstva naj bi premier Miro Cerar in njegov finančni rabelj Dušan Mramor želela videti predvsem šibko osebo, ki bo klonila pred zahtevami o varčevanju v visokem šolstvu in ki se ne bo zavzela za ureditev sistemskega financiranja univerz ter tako končala protiustavnost, v kateri so po sedanji ureditvi, ko se višina financiranja vsako leto določi s podzakonsko uredbo.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste