Slovenija

Sojenje Pojočemu majorju: Zarota gibanja 150?

robert.marin@svet24.si
31. 3. 2015, 18.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pred ljubljanskim okrožnim sodiščem se je nadaljevalo sojenje Ladislavu Trohi, ki mu tožilci očitajo, da je ob deložaciji litijske družine Vaskrsić poskušal policistom preprečiti, da bi ga pridržali.

arhiv Svet24

Troha je bil 16. marca 2012 med tistimi, ki so hoteli preprečiti prisilno izselitev družine Vaskrskić zaradi 124,38 evra dolga ljubljanskemu podjetju Vodovod-Kanalizacija. Takrat je na vrata družinske hiše Zorana Vaskrsića v Litiji v spremstvu policistov potrkal izvršitelj Boris Letnar, aktivisti gibanja 15. oktober pa so deložacijo poskušali preprečiti z živim ščitom, a brez uspeha.

Veteran vojne za Slovenijo, javnosti znan kot Pojoči major, si je kazenski pregon prislužil, ker naj bi bil med najbolj upornimi aktivisti. Ko so ga trije varuhi postave zaradi neupoštevanja ukazov povlekli iz množice, se je po navedbah tožilstva začel fizično upirati, zaradi česar se je po tleh zložil eden od policistov. Možje v modrem so Troho umirili šele z uporabo prisilnih sredstev in ga začasno pridržali. Za poskus preprečitve uradnega dejanja mu grozi do pet let zapora. Senat predsedujočega Srečka Škerbca je včeraj zaslišal Benjamina Radovana, ki je v isti zadevi krivdo priznal že na predobravnavnem naroku julija lani in si na podlagi dogovora s tožilstvom pribarantal eno leto pogojnega zapora s preizkusno dobo dveh let, in dr. Andreja Kurnika, aktivista in predavatelja na ljubljanski Fakulteti za družbene vede (FDV).

arhiv Svet24

Sodna saga se bo nadaljevala 11. maja.

Radovan zdaj »namočil« Kurnika

Radovan, ki je v preiskavi precej »namočil« Troho, češ da je videl, kako se je upiral policistom in kot nekdanji vojak nad njimi celo izvajal strokovne prijeme, je zdaj obrnil ploščo. Zaslišan kot priča je Radovan pojasnil, da je na lastne oči videl, da se je Trohe lotilo več policistov kot ostalih protestnikov in da so ga obravnavali bolj grobo kot ostale. Povedal je tudi, da so aktivisti gibanja 15o dan prej skovali načrt, da se bodo v primeru policijskega posredovanja uprli in Troho čim bolj »potisnili v šmoren«. To je bil po Radovanovih besedah ukaz dr. Kurnika, ki je bil v tistem času precej aktiven v gibanju 15o. Radovan je še povedal, da je v preiskavi govoril drugače, ker je Kurnik nad njim izvajal pritisk, očitke na predobravnavnem naroku pa je priznal, ker se je zaradi nekaterih starih grehov (pogojnih obsodb zaradi tatvin) ustrašil, da se bo »usedel«.

Kurnik Radovanove očitke zavrača

Kurnik je Radovanove očitke na svoj račun zavrnil: »Nič ne vem o tem, da bi ga gibanje 15o poskušalo spraviti v neugoden položaj.« Ob tem je Kurnik pojasnil, da je gibanje 15o decentralizirano in brez hierarhije ter da tam nikakor ni bil neke vrste vodja, ampak so program oziroma aktivnosti člani načrtovali oziroma sooblikovali na skupščinah. Na predvečer, ko je po Radovanovih navedbah narekoval, kako naj se krivda zvali na Troho, pa Kurnik po lastnih besedah sploh ni bil v Ljubljani, ampak službeno v tujini. Kurnik je še povedal, da se mu zdi poskus ustaviti takšno deložacijo legitimen in da so tam zbrani aktivisti opravili svojo državljansko dolžnost, glede policijskega posredovanja pa je dejal, da je bilo po njegovem mnenju pretirano in odveč, čeprav dogajanja na lastne oči ni videl.

Nadaljevanje maja

O tem, ali so možje postave strokovne prijeme nad protestniki izvajali upravičeno, je mnenje že izdelal sodni izvedenec za policijske naloge in pooblastila Tomaž Čas, sodnik Škerbec pa ga je včeraj na Trohov predlog izločil iz kazenskega spisa. Kot je bilo slišati na obravnavi, sta bila obdolženi in izvedenec nekoč sošolca v ne prav dobrih odnosih, tako da bo sodišče do naslednjič našlo novega. Sodna saga se bo sicer nadaljevala 11. maja.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste