Slovenija

Vladna kriza na višku

Črt Kaker
31. 3. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Predsednik vlade je po včerajšnjem vrhu koalicije ministra Janka Vebra pozval k odstopu, slednji pa tega ne namerava storiti.

STA

Predsednik vlade je pojasnil, da se je po proučitvi vseh dejstev v aferi OVS odločil, da ministru Vebra ponudi možnost častnega umika. Socialni demokrati so stopili v bran svojemu ministru, vprašanje pa je, ali bodo žrtvovali svoje mesto v vladni koaliciji.

Afera »Vebergate« je včeraj dobila svoj epilog. Cerar je uslišal zahteve opozicije in ministra za obrambo Janka Vebra pozval k odstopu, saj ne uživa več njegovega zaupanja. Predsednik vlade je pojasnil, da je razlog za nezaupanje Vebru njegova nedoslednost pri pojasnjevanju glede naročanja analize in pravno sporna vprašanja, ki so se postavila.

»Morda je imel legitimen namen, a je žal izbral netransparentno pot,« je dejal Cerar in dodal, da bi Veber lahko ubral legitimno možnost prek sveta za nacionalno varnost in pristojnih teles. Spomnil je, da obstaja vladna skupina za zaščito kritične infrastrukture, Veber pa po njegovem primernih in zakonitih sredstev, ki so bila na voljo, ni uporabil v zadostni meri. Če je minister menil, da je treba angažirati Obveščevalno varnostno službo (OVS) ministrstva za obrambo, bi moral o tem obvestiti bodisi predsednika vlade bodisi vlado ter analizo odrediti z dokumenti, je razložil Cerar. Komunikacija med Vebrom in generalnim direktorjem OVS Gorazdom Rednakom pa bi morala biti pisna in sledljiva, je še dodal premier, ki se strinja, da mora vlada obravnavati varnostne vidike privatizacije Telekoma.

STA

Cerarju se namreč zdi nedopustno, da se delovanje obveščevalnih služb odreja ustno. Po njegovem namreč ne sme biti kančka dvoma o strokovnosti in zakonitosti delovanja obveščevalnih služb. Na vprašanje, ali se z zahtevo po Vebrovem odstopu odpira vladna kriza, je Cerar odgovoril, da vlada deluje normalno, a obenem priznal, da je v vladi zaradi tega nastala napetost.

Najbolj se ob vsem tem smeji opoziciji, saj ji je, kot kaže, uspelo zrušiti ministra Vebra. Predsednica Ljudmila Novak je tako poudarila, da se je Cerar pravilno odločil. »Nihče ni nenadomestljiv. Prav je, da Veber odide,« je sporočila prek twitterja.

Veber ne misli odstopiti

Kljub Cerarjevemu ultimatu obrambni minister zagotavlja, da s funkcije ne misli odstopiti. Veber namreč kljub očitkom vztraja, da je ravnal zakonito in odgovorno. »Delovali smo znotraj svojih pooblastil. Obveščevalno varnostna služba (OVS) je kot eden sestavnih delov Morsa v skladu s svojimi pristojnostmi le pogledala, kaj pomeni za njihovo organizacijo, če pride do zamenjave lastništva operaterja,« je poudaril Veber.

Bo SD zapustila koalicijo?

Mnogim se ob tem postavlja vprašanje, ali bo koalicija odvisna od odstopa enega človeka. Minister Veber se na to vprašanje ni želel izreči. Prav tako je bil medel predsednik stranke Dejan Židan, ki je poudaril, da kakršnakoli odločitev že bo, bo kolektivna. »Čeprav smo manjša stranka v koaliciji, pričakujemo, da so podobna merila do nas kot do ostalih,« je poudaril prvak SD.

Prihaja Alenka?

V primeru odhoda SD se vrata za odhod v koalicijo na široko odpirajo Alenki Bratušek, o čemer smo že pisali pred nekaj dnevi. To teorijo je še posebej podžgala včerajšnja izjava poslanca ZaAB in predsednika odbora za obrambo Petra Vilfana. Dejal je namreč, da če bi bil minister in bi ga premier pozval k odstopu, bi to nemudoma storil. Na stranko smo tako naslovili vprašanje, ali bi bili pripravljeni vstopiti v koalicijo, če bi jih za to zaprosil premier. Iz stranke so nam diplomatsko odgovorili, da bi »odločitev o vstopu v koalicijo morali po prejetem vabilu sprejeti organi stranke. Ker do vabila predsednika vlade ni prišlo, teh razprav ni bilo.« Vendar naj bi po naših informacijah pogovori med ZaAB in SMC že potekali. Obenem ne velja pozabiti, da so bili v Zavezništvu že od vsega začetka naklonjeni članstvu v koaliciji. Kot je včeraj še pripomnil Vilfan, je »majhni poslanski skupini oziroma stranki veliko bolje biti tam, kjer se odloča in sodeluje v pomembnih odločitvah, kot pa v opoziciji.«

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste