Slovenija

Cerar koalicijskemu vrhu pojasnjuje odločitev glede Vebra

STA/G.G.
30. 3. 2015, 10.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Koalicijske partnerice od premierja Mira Cerarja na srečanju, ki pravkar poteka, pričakujejo odločitev o obrambnem ministru Janku Vebru. Če je prišlo do posega Obveščevalno-varnostne službe (OVS) Morsa v civilno sfero, je to groba kršitev in mora Veber oditi, meni prvak DeSUS Karl Erjavec. V SD medtem vztrajajo, da je Veber ravnal odgovorno.

STA

Nekdanji obrambni minister Erjavec še zdaj težko ocenjuje, kaj se je v Vebrovem primeru dogajalo. S tem je odgovoril na vprašanje, ali bi sam kot obrambni minister naročil OVS analizo posledic prodaje Telekoma.

"Na hitro pa lahko rečem, da je vsako navodilo OVS, naj pregleduje nekaj, kar sodi v civilno sfero, absolutno nezakonito. Ali se je to dejansko zgodilo, bo povedal predsednik vlade," je v izjavi novinarjem dodal prvak DeSUS, ki od premierja pričakuje podrobna pojasnila.

Če bo ugotovitev, da je Veber zlorabil zakon, bo po Erjavčevem mnenju SD ostala v koaliciji in predlagala novo ime na to funkcijo. "Ne verjamem, da bi ena stranka zapustila koalicijo, ker je njen minister ravnal nezakonito," je dodal Erjavec. Če jih bo premier prepričal, da je šlo za zlorabo OVS, potem po njegovih besedah "ni kaj". Medtem prvak DeSUS ne pričakuje razmisleka o rekonstrukciji vlade.

Medtem SD vztraja, da je njihov minister ravnal prav in zakonito. Predsednik Dejan Židan je sicer ob prihodu na koalicijski vrh ocenil, da gre za običajen koalicijski sestanek, "vedno pa se kaj pogovarjamo tudi o kadrih". V SD po njegovih besedah čakajo, da se predsednik vlade odločil. "Postavlja se relativno veliko vprašanj, a ta niso povezana z Vebrom, pač pa marsikom drugim," je povedal Židan. Do konca sestanka je tako po njegovem mnenju še vedno hipotetično vprašanje, kaj se bo zgodilo, če bo premier odslovil Vebra.

Židan zagotavlja, da jih predsednik vlade s svojo odločitvijo še ni seznanil. "Sam bi se želel, da bi se podobno kot v primeru kandidatov, ki prihajajo iz stranke SMC, odločalo hitro. A smo pač manjša koalicijska stranka in se je odločil drugače," je bil nekoliko oster predsednik SD. Zanj je tako še vedno hipotetično tudi vprašanje glede možne rekonstrukcije vlade. Dodal je, da imajo v SD znane informacije, te pa da govorijo v Vebrovo korist, ki je "počel to, kar mora početi".

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste