Slovenija

Markeževi se obeta podpora, kljub kritikam ji ne bo nasprotovala niti vsa opozicija

STA
27. 3. 2015, 13.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Kandidatki za šolsko ministrico Klavdiji Markež iz vrst SMC se glede na predstavljena stališča poslanskih skupin obeta podpora. Poleg poslancev SMC so podporo svoji dosedanji poslanski kolegici napovedali tudi v SD in DeSUS. Opozicijski poslanci so v uvodu današnje seje izrazili več kritik, a nekateri napovedali, da ne bodo glasovati proti.

STA

V poslanski skupini SMC po besedah poslanke Irene Kotnik pozdravljajo bogate izkušnje Markeževe na področju povezovanja izobraževanja z gospodarstvom. To je področje, ki ga je treba prevetriti, so prepričani v največji vladni stranki. Verjamejo, da se bo lotila tudi drugih potrebnih reform. "Zaupamo, da bo lahko s svojo strokovnostjo in pozitivnim pristopom uspešno vodila poti med ovirami, ki so ji in ji bodo postavljene. Le tako bomo lahko sledili temeljni politiki za človeka, ki je eden ključnih družbenih gradnikov in kamor uvrščamo tudi področje vzgoje in izobraževanja, raziskav in športa," je dejala Kotnikova.

Soglasno podporo kandidatki za ministrico za izobraževanje, znanost in šport so napovedali tudi poslanci drugih dveh vladnih strank. Kot je pojasnil Matjaž Nemec (SD), izražajo podporo vsakomur, ki deluje v smeri zagotavljanja dostopnega, vključujočega in kakovostnega javnega šolstva, kandidatka pa je v predstavitvi na odboru DZ v pretežni meri izražala izhodišča, ki so jim blizu. V SD pričakujejo tudi dojemljivost za njihove predloge, med drugim pri vprašanju financiranja zasebnega šolstva, s katerim se bo morala kandidatka kmalu soočiti. "Pričakujemo, da se bo kandidatka zoperstavila ideološko-političnemu orkanu, ki maje temelje socialne države," je poudaril. Ob tem je dodal, da njihova podpora kandidatki "ni brezpogojna, ampak je odvisna od praktičnega izvajanja na deklarativni ravni izrečenih stališč".

Primož Hainz iz poslanske skupine DeSUS je dejal, da je bila odločitev o podpori Markeževi lahka, saj prihaja iz poslanskih vrst in so lahko njeno delo spoznali že doslej. Glede njenih stališč je dejal, da jih v DeSUS veseli, da je naklonjena medgeneracijskemu sodelovanju in vzpostavitvi medgeneracijskih centrov. V DeSUS tudi upajo, da bo ugriznila v kislo jabolko kurikuluma osnovnega in srednjega šolstva, kjer je po njihovem mnenju preveč poudarka na količini in premalo na kakovosti. Kot je poudaril, potrebujemo tudi dobro zastavljeno strategijo razvoja znanosti in raziskovanja. V DeSUS pa računajo tudi, da se bo Markeževa, ki resor prevzema v luči afere s honorarji, nemudoma lotila priprave zakona o visokem šolstvu.

Tomaž Lisec (SDS) pa meni, da je kandidatka tako na področju politike kot stroke dokaj nepopisan list, zato so imeli na zaslišanju pred matičnim odborom DZ zanjo veliko vprašanj, a so dobili bore malo odgovorov. Razen dobrega pol leta poslanske funkcije poslanka nima drugih političnih izkušenj, na strokovnem področju pa ima izkušnje le iz enega segmenta, ko je vodila Ljudsko univerzo Ptuj, je spomnil. Ob tem je navedel, da kandidatka na peturnem zaslišanju tudi ni podala nobenih konkretnih zavez in obljub. "Če vas zatrese kak stavek opozicije, ne veste, kaj vas čaka v vseh ostalih borbah z deležniki na področju vzgoje in izobraževanja," je še dejal Lisec. Ministrico je opozoril, da bo treba kdaj tudi odložiti nasmešek in si nadeti boksarske rokavice, ter ji zaželel srečo.

V NSi kandidatki pri glasovanju ne bodo nasprotovali, saj ne želijo vnaprej soditi o njenem delu. "Upamo pa, da pod vašo taktirko naše šolstvo vsaj ne bo nazadovalo, ker naši mladi potrebujejo dobre šole, da bodo konkurenčni v današnjih časih," je dejala Ljudmila Novak. Ob tem je nanizala več pričakovanj do bodoče ministrice, med njimi sta umestitev vsebin iz slovenske novejše zgodovine v kurikulume osnovnih in srednjih šol ter popravek zakonodaje v skladu z odločbo ustavnega sodišča, po kateri mora biti financiranje programa v zasebnih osnovnih šolah, ki izvajajo javni program, izenačeno s financiranjem programa v javnih šolah.

Tudi v ZaAB po besedah Mirjam Bon Klanjšček kandidatke še ne poznajo dovolj, da bi lahko sodili o njeni primernosti za ministrico, zato se bodo glasovanja vzdržali. Očitali so ji, da bi morala stališča do določenih vprašanj zavzeti bolj jasno. Med njimi je vprašanje o financiranju javnega in zasebnega šolstva, kjer v ZaAB nasprotujejo privatizaciji šolstva. "Veseli nas njena napoved, da ne bo zanemarjala otrok s posebnimi potrebami, a pričakujemo sistemsko urejanje tega področja tudi v izobraževanju," je med drugim dejala poslanka. V ZaAB pričakujejo tudi, da bo Markeževa našla rešitve za težave, ki so odnesle njeno predhodnico.

Poslanec Laszlo Göncz je v imenu poslancev narodnih manjšin dejal, da idealnega kandidata za ministra skoraj ni mogoče najti. "Tudi v naši poslanski skupini upamo, da je imel predsednik vlade tokrat srečno roko pri izbiri," je dejal. Po njegovih besedah je poslanca manjšin prepričala obljuba sistemske nadgradnje modelov izobraževanja manjšin.

V ZL kandidatke ne bodo podprli. Očitali so ji nasprotujoča si stališča in nezadostno poznavanje področja. Med drugim je Violeta Tomić izpostavila, da je Markeževa kot eno od prioritet navedla razvoj strokovnega kadra. "O tem pa očitno ni razmišljala kot poslanka, ko je podprla podaljšanje zakona za uravnoteženje javnih financ, ki prepoveduje novo zaposlovanje in napredovanje v javnem sektorju," je dejala. Po njenih besedah kandidatka ni primerna z vidika razvoja javnega šolstva. "Ne dvomimo pa, da bo primerna za izvrševanje nadaljnjih rezov in komercializacije predvsem visokega šolstva," je dodala Tomićeva. Koalicija s podporo Markeževi po mnenju ZL dokazuje, da želi na področju izobraževanja ohranjati status quo, da želi ohranjati privilegije akademskih elit in z varčevalnimi rezi stiskati učitelje, prekarne akademike in raziskovalce

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste