Slovenija

Ministrica Vesna trdno stoji za svojimi policisti!

STA / T.C.
18. 3. 2015, 13.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar vztraja, da pri policijskih preiskavah v zvezi s predsednico ZaAB Alenko Bratušek ni prišlo do kršitev zakona. Prepričana je, da bodo današnja pojasnila ministrstva pomirila skrbi. Se ji pa zdi nenavadno, da ji očitajo prav nasprotno kot njenim predhodnikom, torej da ne posega v delo policije.

Policija.si
ESČP je zavrnilo odvetnico Vesno Györkös Žnidar, ki je leta 2012 branila mariborske vstajnike. Takrat je bila kaznovana s 500 evri zaradi spodkopavanja avtoritete sodišča.

Notranja ministrica je pojasnila, da bo notranje ministrstvo še danes odgovorilo tudi predsedniku DZ Milanu Brglezu, ki je zaprosil za pojasnila v zvezi z nedavnimi hišnimi preiskavami v poslanski skupini ZaAB.

Dogodek je sodeč po izjavah po torkovem sestanku vodij poslanskih skupin, sprožil tudi vprašanje avtonomije DZ v odnosu do ostalih vej oblasti ter vloge in ravnanja notranje ministrice.

Ta je danes vnovič poudarila, da minister ne vodi policije, pač pa ima usmerjevalne in nadzorstvene pristojnosti v skladu z zakonom, kar pomeni, da se ne vmešava v operativno delo policije. Usmerjevalne pristojnosti pa tudi niso možne v primeru, ko pristojni tožilec v skladu z zakonom prevzame usmerjanje policije. Zato po njenih besedah ti očitki temeljijo na nerazumevanju predpisov.

policija.si

Ministrica je zatrdila, da o preiskavah nikakor ni bila dolžna obvestiti predsednika DZ ali predsednika vlade. Zakon po njenih besedah natančno določa, kdo koga obvešča, ko se opravljajo preiskovalna dejanja.

"Zanimivo pa je, da se je mojim predhodnikom očitalo ravno nasprotno. Torej da so s svojim delovanjem prekomerno posegali v delo policije oz. je bilo na trenutke govora o zlorabah policije v politične namene," je dejala.

Györkös Žnidarjeva je spomnila, da je bila hišna preiskava v konkretnem primeru izvedena oz. odrejena po zakonu o kazenskem postopku in po slednjem državni zbor pri takih preiskavah ni izvzet. Strinja se sicer, da mora biti zakonodajna veja oblasti zaščitena pred posegi, ki bi pomenili zlorabo. A se nasprotno ne strinja, da je hišna preiskava glede na obstoječo zakonodajo poseg v avtonomijo DZ, ker tudi ne pomeni začetka kazenskega postopka.

Do tega trenutka po njenih besedah kršitve zakona v konkretnem primeru niso bile ugotovljene. Če pa se odkrijejo kršitve v postopkih, bo ukrepala v skladu s svojimi pristojnostmi, je zagotovila.

V koaliciji so sicer že pojasnili, da bodo zahtevali odgovornost, če se izkaže, da s preiskavami ni bilo vse prav. A zaprosil DZ za pojasnila glede preiskav Györkös Žnidarjeva ne dojema kot politični pritisk. S poslansko skupino SMC se, kot pravi, ni sestala. Ocenjuje tudi, da ima podporo v koaliciji.

Ministrica vztraja, da mora policija svoje delo opravljati avtonomno in politika v njeno delo ne sme posegati.

Ministrica meni, da so njena pojasnila v konkretnem primeru zadostna, da v bodoče ne bo prihajalo do napačnih interpretacij. Ob tem tudi ocenjuje, da bo odgovor ministrstva predsedniku DZ Milanu Brglezu pomiril vse skrbi, ki prihajajo tudi od poslancev. Če bodo potrebna dodatna pojasnila, pa jih bodo, kot je zagotovila, posredovali.

Policija je sicer v sklopu preiskave nekdanje predsednice vlade Alenke Bratušek zaradi njene kandidature za evropsko komisarko obiskala tudi prostore vlade.

Mediaspeed



X

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste