Slovenija

Radenska dokončno v rokah češke Kofole

STA
17. 3. 2015, 15.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Z izpolnitvijo vseh pogojev iz sporazuma o nakupu je Radenska postala del češke skupine Kofola, ki je Pivovarni Laško že plačala kupnino v višini 51,8 milijona evrov. Zadnji korak v postopku prodaje Radenske je bil izpolnjen z imenovanjem novega nadzornega sveta, ki se je že sestal in po nekaterih informacijah zamenjal vodstvo družbe.

Arhiv Svet24
Kofola je večinski delež Radenske kupila od Pivovarne Laško.

Kofola je pridobila 87,16 odstotka delnic Radenske in pričakuje, da bo še dodatnih 6,82 odstotka delnic pridobila v prihodnjih dneh, še pred objavo prevzemne ponudbe, ki bo objavljena v zakonskem roku, so v sporočilu za javnost zapisali v Kofoli.

Družbi Kofola in Pivovarna Laško sta 19. decembra lani podpisali sporazum o prodaji in nakupu večinskega paketa delnic Radenske. Sporazum je vključeval določene predhodne pogoje, ki so morali biti izpolnjeni pred plačilom kupnine in prenosom delnic. Vsi pogoji iz sporazuma, vključno s soglasjem Agencije za varstvo konkurence, so zdaj izpolnjeni.

Generalnega direktorja skupine Kofola Jannisa Samarasa veseli, da so po letu in pol uspeli pripeljati nakup Radenske do zaključka. Samaras je prepričan, da jim bo skupaj z visoko motivirano in zelo sposobno ekipo Radenske uspelo izkoristiti velik potencial in vrhunsko kakovost mineralne vode.

Radenska je danes dobila tudi nov nadzorni svet. Skupščina družbe je za nove nadzornike imenovala Samarasa, direktorja za proizvodnjo, nabavo in kakovost Reneja Musilo, direktorja prodaje Tomasa Jendrejka in finančnega direktorja skupine Kofola Daniela Buryša.

Novi nadzorniki, poleg štirih predstavnikov Kofole sta med njimi še dva zaposlena, so se sestali takoj po skupščini in po dostopnih neuradnih informacijah zamenjali vodstvo Radenske z Milanom Hojnikom na čelu. Hojnik naj bi sicer ostal zaposlen v Radenski.

Z imenovanjem novih članov nadzornega sveta Radenske je bil izpolnjen še zadnji korak v postopku prodaje večinskega paketa delnic. Po prvotnem predlogu je bil v nadzorni svet Radenske predlagan Peter Polič iz Skupine P&P, ki je sodelovala pri prevzemu družbe, a je po poročanju časnika Delo Pivovarna Laško danes vložila nasprotni predlog, po katerem je bil namesto Poliča imenovan Jendrejek iz Kofole.

To po navedbah časnika pomeni, da družina Polič dokončno ne bo solastnica Radenske. Po besedah tiskovne predstavnice Kofole Jaroslave Musilove se Kofola kljub v zadnjem trenutku spremenjeni sestavi nadzornega sveta sicer še vedno dogovarja oziroma pogaja z družino Polič.

Kofola je kupnino nakazala v ponedeljek. Po navedbah današnjega Dnevnika jo bodo Čehi v celoti financirali s posojilom. V družbi so namreč potrdili, da so pred dnevi z dvema češkima bankama podpisali sporazum o najetju posojila v višini 69 milijonov evrov, ki ga bodo porabili za nakup Radenske. Gre za znesek, ki bo omogočil nakup vseh delnic Radenske.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste