Slovenija

Bratuškova lagala, ko je zagotavljala, da se ni samopredlagala za evropsko komisarko

STA/J.P.
14. 3. 2015, 20.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Alenka Bratušek je lagala, ko je še v sredo zagotavljala, da se na seznam kandidatov za evropskega komisarja lani ni predlagala sama, ampak jo je predlagala njena stranka, poroča POP TV. Slednje po navedbah televizije razkriva magnetogram avgustovske seje vlade, ki ga je pridobila televizija. Bratuškova je v oddaji laganje zanikala.

Arhiv Svet24

V magnetogramu je po zanesljivih podatkih televizije zapisano, naj država v Bruselj pošlje tri imena - Bratuškove, predsednika DeSUS Karla Erjavca in evropske poslanke iz vrst SD Tanje Fajon - in to prav na predlog Alenke Bratušek.

Iz magnetograma je po poročanju televizije razvidno, da je takratni notranji minister Gregor Virant temu ostro nasprotoval, Bratuškovo obtožil, da Slovenijo s samokandidaturo spravlja v neugoden položaj in jo opozoril tako na konflikt interesov kot na moralne zadržke. Nato pa je sejo protestno zapustil.

Še pred tem naj bi po zapisu iz magnetograma Bratuškova od njega zahtevala vrnitev usluge za podporo pri interpelaciji, zaradi česar da je razpadla vlada in Pozitivna Slovenija. Po odhodu Viranta naj bi Bratuškova sejo nadaljevala in spraševala, ali morajo o predlogu glasovati, glede na to, da je Virant kot edini, ki je predlogu nasprotoval, sejo zapustil. Predlagala je tudi - tako po navedbah POP TV izhaja iz magnetograma - da vlada v Bruselj pošlje tri imena in ponovila, da se s seznamom strinja, saj da ga je pripravila sama.

Magnetograma omenjene seje vlade tako prejšnja kot sedanja vlada do zdaj nista želeli razkriti javnosti. Informacijska pooblaščenka je sicer odločila, da mora biti magnetogram javen, a vlada odločbo izpodbija na upravnem sodišču. Bratuškova je danes dejala, da nima težav, če se magnetogram razkrije javnosti.

Bratuškova je v nocojšnji oddaji TV Klub na POP TV zanikala, da bi šlo za samokandidaturo. Po njenih besedah jo je po poprejšnjem dogovoru v koaliciji kot kandidatko predlagala njena stranka, ker pa ta ne more biti predlagatelj gradiva za na vlado, je predlog vložila ona kot predsednica vlade.

Po njenih besedah je komisarstvo politična funkcija, enako kot je politična funkcija predsednik vlade. "Zakaj me potem niste preganjali, ko sem se s koalicijskimi strankami dogovorila, da me podprejo za predsednico vlado, sama pa sem se nato tudi podpisala pod predlog za predsednico vlade?" je vprašala.

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec je sicer že povedal, da bi se Bratuškova morala izločiti tako iz postopka predloga kot tudi iz postopka glasovanja. Bratuškova pa je danes to izpodbijala in dejala, da je KPK v poročilu o nadzoru zapisal, da ne bi bilo sporno tudi, če bi se predlagala sama.

Magnetograma omenjene seje vlade tako prejšnja kot sedanja vlada do zdaj nista želeli razkriti javnosti. Informacijska pooblaščenka je sicer odločila, da mora biti magnetogram javen, a vlada odločbo izpodbija na upravnem sodišču. Bratuškova je danes dejala, da nima težav, če se magnetogram razkrije javnosti.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste