Slovenija

Bratuškova: 'Hišna preiskava je bila popolnoma nepotrebna'

STA/G.G.
11. 3. 2015, 11.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so danes obiskali predsednico ZaAB Alenko Bratušek. Preiskava na njenem domu je že končana, sledila je preiskava v njeni pisarni v državnem zboru. Brskali so po dokumentaciji v zvezi s kandidaturo Bratuškove za evropsko komisarko. Bratuškova je povedala, da je bila preiskava povezana s komisarsko zgodbo, v zvezi s katero pa ima vso dokumentacijo že nekaj časa KPK.

Grega Wernig / M24

Preiskava na domu Bratuškove v Kranju je že končana, Bratuškova pa je okoli 10.30 prišla v državni zbor, kjer so jo pričakali kriminalisti. Nekdanja premierka se je mimo novinarjev sprehodila brez besed. 

Hitro so se razširile govorice, da je Bratuškovo prijavila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), toda v KPK so ta ugibanja zavrnili. Izkazalo se je, da so preiskavo začeli na podlagi obvestila, ki so ga prejeli oktobra, je povedal predstavnik policije za odnose z javnostmi Drago Menegalija.

Grega Wering / M24
Bratuškovo so preiskovali zaradi t.i. samokandidature za evropsko komisarko.

V samokandidaturi Bratuškove so videli znake kaznivega dejanja

Naznanilo suma kaznivega dejanja je pred časom sicer podala skupina Kazenska ovadba. Zastopnica skupine, odvetnica Ana Jug, je za pojasnila, da je skupina Kazenska ovadba v postopku t. i. samokandidature Bratuškove videla znake kaznivega dejanja, zato so tudi podali naznanilo.

Pojasnila je, da skupino sestavljajo ljudje, ki jim ni vseeno za Slovenijo, za naznanilo pa so se odločili, ker je to njihova državljansko dolžnost. Kot pravi Jugova, so v času svojega delovanja podali že več naznanil "deviantnega ravnanja večjega obsega".

Čeferin: 'Kaj mislijo, da bodo našli na hišni preiskavi'

Kriminalisti so iskali dokumentacijo v zvezi s kandidaturo Bratuškove za evropsko komisarko. Da NPU Bratuškovo preiskuje zaradi kandidature v Evropsko komisijo, je potrdil odvetnik Bratuškove Aleksander Čeferin. Po njegovem "še NPU ne ve", kaj išče pri Bratuškovi.

"Kaj pa mislijo, da bodo našli na hišni preiskavi? Morda pismo Junckerja, naj gospa Bratušek ne pozabi dvigniti roke, ko se bo na vladi glasovalo o njej? Zadeva je absurdna in tega smo v naši državi že navajeni. Državi gre slabo in nobene predstave za javnost tega ne bodo spremenile. Vprašanje je le, kdaj bo večina to spoznala," je še poudaril Čeferin.

Grega Wernig / M24

Kot se sicer zdi Bratuškovi, tudi kriminalisti niso vedeli, kaj iščejo. Doma, kjer je bila preiskava končana v manj kot eni uri, so ji zasegli USB-ključke, na katerih ima shranjene fotografije iz časov, ko je bila predsednica vlade, telefon in možev računalnik. V DZ, kjer so bili kriminalisti prav tako okoli eno uro, pa so prav tako želeli zapise njenih dokumentov in elektronskih sporočil, je povedala Bratuškova.

Kriminalisti so ji, kot pravi Bratuškova, tudi povedali, da se je danes z njo ukvarjalo 50 policistov, zagrožena kazen za očitano kaznivo dejanje pa je zaporna kazen do enega leta.

Bratuškova ni prestala zaslišanja, uspela pa je Violeta Bulc

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je oktobra v primeru postopka predlaganja in imenovanja kandidatov za člana Evropske komisije ugotovila, da je bila Bratuškova v nasprotju interesov. Na KPK so menili, da je bilo sporno, da je Bratuškova odločala o svoji kandidaturi za komisarko.

Zaradi t. i. samokandidature je bila Bratuškova sicer deležna številnih kritik, tako iz vrst tedanjih koalicijskih partnerjev kot tudi iz vrst opozicije, njeni kandidaturi pa ni bil naklonjen niti zmagovalec volitev, sedanji premier Miro Cerar.

Vlada pod vodstvom Bratuškove, ki je opravljala tekoče posle, je predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju konec julija poslala seznam treh komisarskih kandidatov - poleg Bratuškove sta bila na njem še zunanji minister Karl Erjavec in evropska poslanka Tanja Fajon. Juncker je izbral Bratuškovo in ji ponudil mesto podpredsednice Evropske komisije, pristojne za energetsko unijo.

A Bratuškova v začetku septembra lani ni prestala zaslišanja v Evropskem parlamentu in je 9. oktobra od kandidature odstopila. Vlada Mira Cerarja, ki je medtem že nastopila mandat, pa je nato kandidirala Violeto Bulc.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste