Slovenija

Prvi pogovori o nasledniku Setnikar Cankarjeve predvidoma že danes

STA
9. 3. 2015, 14.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pogovori o novem ministru za izobraževanje bodo najprej stekli v stranki SMC, in sicer predvidoma že danes, so za STA potrdili v SMC. Imena kandidata, ki bi nasledil ministrico v odstopu Stanko Setnikar Cankar, za zdaj še ni v javnosti, tudi premier Miro Cerar v DZ še ni poslal njene odstopne izjave. Pričakovati je previdno izbiro novega kandidata.

STA

Stanka Setnikar Cankar je odstop z mesta ministrice za izobraževanje, znanost in šport ponudila potem, ko je protikorupcijska komisija objavila visoke honorarje v javnem sektorju. Pri tem se je Setnikar Cankarjeva znašla na drugem mestu zaslužkarjev preko avtorskih in podjemnih pogodb. Cerar je njen odstop sprejel, a odstopne izjave v DZ za zdaj še ni posredoval.

Po poslovniku DZ mora predsednik vlade najpozneje v sedmih dneh po prejemu pisne odstopne izjave ministra o tem obvestiti predsednika DZ. Obvestilo o odstopu se uvrsti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Ko se DZ z odstopom seznani, ministru tudi uradno preneha funkcija. Od tedaj ima premier 10 dni časa, da predlaga novega ministra ali pa da obvesti DZ, da bo funkcijo začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.

Kmalu po odstopu so se tako v koalicijskih kot v opozicijskih vrstah sicer začeli vrstiti pozivi po spremembah zakonodaje, ki bi v javnem sektorju onemogočile vrtoglave postranske zaslužke preko avtorskih oz. podjemnih pogodb.

Poslanec DeSUS Tomaž Gantar je tudi danes ocenil, da bi bilo treba zakonodajo nujno spremeniti, morda tako, da bi dodaten zaslužek za učitelje predstavljal variabilni del plače. Ne dvomi namreč o tem, da so visokošolski profesorji svoje dodatne obveznosti opravljali tudi med delovnim časom.

Trenutno stanje je po njegovi oceni nedopustno, zato kozmetični popravki ne bi zadostovali. Ob tem pa je Gantar tudi opozoril, da so očitki podobni tistim, ki so se pojavili na račun zdravnikov. Tudi tu bi veljalo zakonodajo po njegovih besedah urejati na podoben način.

Gantar je izrazil upanje, da kandidatka oz. kandidat za naslednika Setnikar Cankarjeve ne bo imel tega bremena, saj v tem primeru ne bo mogel premakniti ničesar.

Tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pričakuje ministrico oz. ministra, ki bo kos nalogi in se bo lotil te "sistemske anomalije", ki po njegovih besedah ni prisotna le pri profesoricah in profesorjih, ampak v mnogih segmentih družbe. Predsednik SD Dejan Židan pa je že pred dnevi izrazil pričakovanje, da bo resorno ministrstvo predlagalo rešitve za odpravo teh anomalij, sicer bo to storila SD.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar pa je v soboto ob robu kongresa SMC poudaril, da s spremembo zakonodajo težav ne bi rešili, pač pa da se bodo anomalijam izognili z javno objavo podatkov.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste