Slovenija

Rudnik urana Žirovski vrh naj bi bil dokončno saniran in zaprt leta 2017

STA / T.C.
7. 3. 2015, 10.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Rudnik urana Žirovski vrh že vrsto let čaka na sredstva za dokončno sanacijo in zaprtje. Predvsem je nujna sanacija odlagališča Boršt, ki drsi proti dolini. Trenutno je v izdelavi študija premika plazu, katere rezultati naj bi bili predvidoma znani v roku enega meseca, dokončno zaprtje rudnika pa je predvideno do konca leta 2017.

Arhiv Svet24

Kot je povedal župan Občine Gorenja vas-Poljane Milan Čadež, odlagališče Boršt, na katerega je bilo odloženih 600.000 ton hidrometalurške jalovine, leži na plazišču. Premiki odlagališča so zato enkrat višji od dovoljenih, lansko oktobrsko obilno deževje pa bi lahko povzročilo še dodatne premike. "To nas na občini najbolj skrbi," je poudaril župan in spomnil, da pristojno ministrstvo že več let opozarja na nujnost sanacije.

Na ministrstvu za okolje in prostor so pojasnili, da se trenutno izdeluje študija premika plazu, katere rezultati bodo znani predvidoma v roku enega meseca. Na ministrstvu, ki ima za to proračunsko postavko po rebalansu proračuna zagotovljenih dobrih 445.000 evrov, bodo skušali z notranjim prerazporejanjem pridobiti še nekaj dodatnih sredstev, ki bi omogočala naročilo študije radiološkega vpliva premika plazu. Ugotavljajo sicer, da se stanje plazišča po oktobrskih poplavah vrača v stare okvire.

Glede odlagališča rudarske jalovine Jazbec so na ministrstvu pojasnili, da je pred prenosom odlagališča na Agencijo za radioaktivne odpadke, ki je predviden do konca junija, potrebna še sanacija škode zaradi lanskih jesenskih poplav. Finančna sredstva za sanacijo so zagotovljena, sanacija pa bo opravljena v prihajajočem spomladanskem obdobju, ko ne bo več snega in lokacija ne bo preveč namočena, pravijo na ministrstvu.

Matej Zalar

Čadež sicer opozarja, da je v državnem proračunu za sanacijo in zapiranje rudnika že dlje časa bistveno premalo sredstev. Potrebna dela oziroma sanacija odlagališča Boršt se bo po njihovih trditvah izvajala v letih 2016 in 2017, dokončno zaprtje rudnika urana Žirovski vrh, pred katerim je treba urediti tudi oba odlagališča, pa je predvideno do konca leta 2017.

Uranovo rudo so na Žirovskem vrhu začeli pridobivati leta 1982, dve leti kasneje se je začela proizvodnja uranovega koncentrata. Celotni kompleks je obsegal podzemni rudnik z vsemi zunanjimi objekti, predelovalni obrat, odlagališče rudarske jalovine Jazbec in odlagališče hidrometalurške jalovine Boršt.

Po samo nekaj letih redne proizvodnje je sredi leta 1990 vlada sprejela odločitev o začasnem prenehanju izkoriščanja uranove rude, leta 1992 pa je sledil še zakon o trajnem prenehanju. V času obratovanja so pridobili 633.000 ton uranove rude, iz katere je bilo proizvedenih 452 ton uranovega koncentrata. Raziskane neizkoriščene zaloge urana v Žirovskem vrhu pa so ocenjene na 16.000 ton uranovega oksida.

Ker je bila odločitev o zapiranju nenadna in brez predhodnih priprav, je bil prvi program zapiranja pripravljen šele leta 1994. Ker ni bilo zadostnih sredstev, se je postopek zapiranja rudnika, katerega vplivi na okolje so sicer pod mejnimi vrednostmi, močno zavlekel. Po že popravljenih terminskih načrtih bi moral biti rudnik dokončno saniran in zaprt leta 2007. Sedanje napovedi pa kažejo, da se bo to zgodilo leta 2017.

Arhiv Svet24

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste