Slovenija

Konoplja in ne feferoni v kleti staršev

R.T.
4. 3. 2015, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Sin je pri pouku povedal, da starši v kleti gojijo zelenjavo, policisti pa so našli kar 118 sadik konoplje.Čeprav so policisti v preiskavi pri starših mladoletnega učenca našli večjo količino sadik in že posušene konoplje, bo primer sodno izjemno zahteven, saj obstaja verjetnost, da so tako policisti kot ravnatelj ravnali prenagljeno.

Policija

V našem časniku smo že pisali o tem, kako hitro lahko policisti potrkajo na vaša vrata in vdrejo v vašo zasebnost. Predstavili smo primer, ko je učenec sedmega razreda Osnovne šole Prule pri enem izmed predmetov, kjer so se pogovarjali o kmetijstvu, omenil, da tudi njegovi starši doma, v kleti pod lučmi, gojijo zelenjavo. Informacija je od razrednika romala k ravnatelju, ta je poklical policijo in možje v modrem so kmalu zatem potrkali na vrata družine ter v deseturni preiskavi temeljito preiskali njihov dom. Starši učenca so ob tem zagnali vik in krik, šolo obtožili kršenja pravic njihovega otroka, v videoprispevku za spletni porta Za-misli pa zatrdili, da so v kleti gojili le zelenjavo, nekaj feferonov, paradižnikov in podobno.

Policisti so bili sprva zelo skopi s podatki o omenjeni preiskavi, a časnik Delo je pred dnevi objavil podatke, da naj bi pri družini našli kar 118 sadik konoplje in večjo količino posušenih delcev z vsebnostjo prepovedane snovi THC.

Na prvi pogled je ravnatelj Osnovne šole Prule Dušan Merc ravnal pravilno, a zaradi sosledja dogodkov, ki jih je sprožil, se bodo ob tem postopku odprla številna zanimiva pravna vprašanja. Da odvetniki in sodniki ne bodo imeli lahkega dela, kažejo tudi odzivi pravnih strokovnjakov, ki smo jih povprašali za mnenje. O primeru nočejo dajati mnenj, saj naj bi šlo za izredno kompleksno materijo.

Čeprav so možje v modrem v kleti našli kup dokazov, se namreč poraja vprašanje, ali so v klet sploh vstopili upravičeno. Zakon pravi, da hišno preiskavo odredi preiskovalni sodnik, če oceni, da so podani »utemeljeni razlogi za sum«. Kaj natančno to pomeni, ne določajo zakoni, ampak sodna praksa. Med pravnimi strokovnjaki je uveljavljeno mnenje, da so utemeljeni razlogi za sum podani, če so preiskovalnemu sodniku predstavljena konkretna dejstva in kadar je pričakovanje uspeha preiskave večja od pričakovanja neuspeha.

Arhiv Svet24

S katerim konkretnim dejstvom je razpolagala policija, ni znano, a izjavo otroka, da starši v kleti gojijo zelenjavo, bi težko ocenili kot nekaj hudo obremenjujočega. Poleg tega je treba poudariti, da ustava in zakon ščitita zasebnost posameznikov na področjih, kjer tako zasebnost pričakujejo. Mladoletni učenec sedmega razreda se zagotovo ni zavedal, da lahko njegova izjava, izrečena med šolsko uro, pripelje do kazenske ovadbe njegovih staršev.

Poleg tega njegove izjave naknadno nista preverjala ne učitelj ne ravnatelj šole, ki na to temo, kot je povedal za naš časnik, z učencem sploh ni govoril, kar pomeni, da je prijavo oddal na podlagi govoric.

Policija

Ravnatelj je za nas sicer povedal: »V primeru, ko ugotovimo, da starši nad otrokom izvajajo nasilje, moramo izpolniti obrazec in ga poslati na center za socialno delo. V tem primeru sem poklical policijo in jim povedal, da je eden od učencev dejal, da njegovi starši v kleti pod lučmi gojijo zelenjavo.« Čeprav se zdi ravnatelju šole analogija logična, pa bo pravno težko vzdržna. Poleg tega izjava učenca ni bila dana na način, da bi iz tega lahko prepoznali klic na pomoč ali stisko otroka.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste