Slovenija

Časar se vrača domov

L.T.
4. 3. 2015, 16.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nekdanji direktor Luke Koper Robert Časar, ki so ga prejšnji četrtek prijeli v Dominikanski republiki je danes v pariškem priporu čakal na izročitev Sloveniji. Zaslišalo ga je sodišče Cour d'appel v Parizu, pred katerim se je izrekel za vrnitev na domačo grudo.

Arhiv Svet24
Med počitnicami v Dominikanski republiki je legaliziral nadstrešek. Domotožje ga je vodilo domov.

Nacionalni medij poroča, da so Časarja iz zapora pripeljali v oklepnem avtomobilu, ki je v stavbo sodišča zapeljalo skozi javnosti nedostopen stranski vhod. Po navedbah naj bi imel Časar francoskega odvetnika, ki mu je bil dodeljen po uradni dolžnosti. 

Na koprskem okrožnem sodišču so medtem potrdili, da so danes prevedli nalog za Časarjevo predajo, ter ga po faksu in redni pošti poslali v Francijo.

Ob aretaciji Časarja v Dominikanski republiki, kamor se je zatekel pred pregonom, je največ začudenja sprožilo dejstvo, da se sploh ni trudil prikrivati svoje identitete. Kot tujec z začasnim prebivališčem se je prijavil s pravim imenom, videza ni spremenil, pri tem pa je uporabljal hrvaški potni list, vendar s svojimi podatki. Identitete ni spremenila niti njegova družina.

Klinični psiholog Robert Trunkl je za nacionalni medij pojasnil: "Časarjev problem je njegova percepcija vsega, kar se mu dogaja. Prepričan je, da je žrtev. To se je izkazalo že med sojenjem in na dan obsodbe, ko je prepotentno izjavil, da je umrla pravna država, če je sploh obstajala. Vzroke za to, kar se mu dogaja, išče v drugih, v tegobe so ga povlekli drugi, prepričan je v zarote. Je povsem brez občutka krivde."

Časar doživlja v zaporu veliko stisko?

Trunkl na podlagi svojih izkušenj meni, da Časar v pariškem zaporu doživlja veliko stisko. "Zaveda se, da se mu je vse porušilo. Če je po obsodbi še imel izhod, pobeg, tega izhoda zdaj ni več. Misel na dolgo zaporno kazen, ki ga čaka, je neznosna. Poleg tega ga čaka še kup drugih sodnih postopkov, v katerih so zagrožene visoke kazni. Ve, da si je dokončno uničil življenje. Oseba je lahko še tako močna, vendar se pod tako težo vedno tako ali drugače zlomi, saj pred njimi ni nobene svetle točke več," pravi Trunkl.
Meni, da se bo tudi Časar spraševal in ocenil, ali se mu splača tako živeti, ali ne. "Pričakovati je samoagresijo, ko se človek znajde v taki stiski je možnost samomora izjemno visoka". Prepričan je, da bodo Časarjevo psihično stanje po izročitvi ugotavljali strokovnjaki. "Pri takih osebah se lahko kot sekundarna posledica razvije paranoidne slika."

Trunkl je prepričan, da sta v tej zgodbi najbolj prizadeta Časarjeva otroka. "Bila sta na hitro nasilno iztrgana iz primarnega okolja, širše družine, sošolcev, prijateljev, znancev.. To je veliko nasilje nad otrokom. Otroka zagotovo doživljata čustveno stisko, gre za hudo travmo," je povedal Trunkl.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste