Slovenija

Kolinda razburja slovenske feministike

tr
28. 2. 2015, 07.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Konec marca bo potekal Femme Festival ženstvenosti, ki še pred začetkom buri duhove med organizatorji in raznimi profesoricami, raziskovalkami … Slednje so v protestnem pismu zapisale, da pričakujejo od Cankarjevega doma, kjer bo festival potekal, da ga bo odpovedal.

Arhiv Svet24

»Rdeča nit je in bo ženstvenost – mehka, čustvena in nežna ženska energija, zato vse, kar nosi moško konotacijo, kot je recimo poslovnost, ne bo del ne festivalov ne organizacije. To prepuščamo moškim, da lahko spet zadihajo v vsej svoji veličini, moči in moškosti. Tako kot moški potrebujejo 'prave' ženske, tudi ženske potrebujemo prave moške,« s temi besedami orisuje vsebino Femme Festivala ženstvenosti njegova organizatorka Urška Faller. Omenjeni festival, ki ga pripravlja organizacija Femme Feminite, bo potekal v Cankarjevem domu. V treh dneh se bo zvrstilo kar 89 delavnic in po napovednih organizatorke trije glamurozni večeri. 

Vabljena hrvaška predsednica

Na njih bo mogoče spoznati tri ženske ikone sveta iz Italije, Japonske in Hrvaške. Na vprašanje, katere so te, Fallerjeva odgovorja: »Ena izmed njih je Hema Unnoop, ki prihaja iz Šrilanke. Je ena izmed najboljših motivatork na področju partnerstva, ljubezni in spoštovanja.« Organizatorka se še dogovarja s pristojnimi prek Kolpe, da bi se festivala udeležila predsednica Hrvaške Kolinda Grabar Kitarović, in »če nam bodo naklonjene vse zvezde, bo v Slovenijo prišla tudi Sophia Loren«.

Za organizacijo festivala se je Urška Faller odločila, ker meni, da je nežnejši spol pozabil na svojo ženskost zaradi na eni strani službenih in na drugi strani družinskih obveznosti. Precejšen del današnjih žensk je prevzelo moške naloge, postale so samostojne in samozadostne. Posledično so moški izgubljeni in se sprašujejo, katera je njihova vloga v današnji družbi. Poleg tega imajo občutek, da so jih ženske potlačile v kot.  

Slaba volja med profesoricami

Več kot očitno se z njo ne strinjajo številne profesorice iz raznih fakultet, predstavnice društev,  raziskovalke, pisateljice, feministke, zbralo se jih je 34, to številko dopolnjuje še en predstavnik močnejšega spola. Podpisniki, prva podpisnica je Vesna Leskošek, so na Cankarjev dom naslovili protestno pismo, v katerem so izrazili upanje, da kulturna ustanova festivalu ne bo ponudila prostora. Pri tem navajajo nagovor s spletne strani festivala, kjer je med drugim zapisano: »Ženska v zadnjih dveh desetletjih, bolj ko je emancipirana, bolj je izkoriščana in zasužnjena. Nič več ni boginja, ki nosi v sebi novega potomca človeštva, ga rodi in vzgaja. Ni več boginja partnerstva, ki razvaja in neguje svojega moškega.« V nadaljevanju je še zapisano, da gre za organizacijo, ki ženske nagovarja na način, ki v sedanjem času sicer zveni groteskno, vendar je zato ne moremo preprosto obiti, saj je njen namen delovati javno. Poleg tega so omenili, da se zavedajo, da je Cankarjev dom odvisen od tržne dejavnosti, vendar menijo, da je organizacija tega festivala tako grob poseg v pridobljene pravice žensk, njihovo dostojanstvo in težko priborjen javni položaj, da bi ga morale javne ustanove preprosto zavrniti. 

Izlili bolečino

Cankarjev dom festivala ni odpovedal, se je pa ostro na omenjeno pismo odzvala Fallerjeva, ki ne razume, zakaj se podpisniki pisma niso osebno na njo obrnili in na ta način »izlili svojo bolečino. Ne strinjam se, da blatijo organizacijo in vsepovprek.« Kot pravi, je takoj pisala Leskoškovi, a ni dobila nobenega odziva. S tem se njeno pisanje ni končalo, temveč je pisala ljubljanski univerzi in izrazila željo, da profesorice odstopijo s svojih položajev.

Tudi mi smo poskušali stopiti v stik z Leskoškovo, vendar neuspešno. Več sreče smo imeli z nekaterimi podpisnicami. Slednje so v en glas dejale, da sem ji je zdela vsebina preveč seksistična, predvsem se jim je zdelo sporno, da so take vsebine v javni instituciji. Noben od sogovornic pa se ni želela imensko izpostaviti, kar je tudi zgovoren podatek.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste