Slovenija

Hauc ne bo dobil niti centa

Črt Kaker
28. 2. 2015, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Druga največja slovenska banka, ki je v zadnji fazi privatizacije ter sredi postopka poslovnega in organizacijskega preoblikovanja, ostaja brez prvega moža. Aleš Hauc je namreč na nadzorni svet poslal prošnjo za sporazumno razrešitev delovnega razmerja. S tem bi se dokopal do zajetnega kupčka denarja, a nadzorniki so Hauca odpoklicali, kar pomeni, da ne bo dobil niti centa.

STA

Dogajanje v mariborski NKBM ni nobeno presenečenje. Že več mesecev so namreč v medije vse bolj uhajala poročila o konfliktih, nezaupanju, pritiskih in odpuščanjih v drugi največji slovenski banki. Prav tako ni nobena skrivnost, da je bil dosedanji predsednik uprave banke Aleš Hauc v času po novem letu zaradi slabega zdravstvenega stanja več na bolniški kot pa v banki. A banka v tem trenutku, ko je tik pred prodajo, potrebuje na položaju celega moža in Hauc se je odločil na nadzorni svet banke poslati prošnjo za sporazumno prekinitev delovnega razmerja. Pri tem se mnogi sprašujejo, zakaj se ni odločil odstopiti. Razlog je kakopak finančne narave.

STA

Sporazumna razrešitev

Hauc je nadzornemu svetu banke predlagal sporazumno prekinitev, saj je upal, da iz banke, ki je dolga leta plavala v rdečih številkah, ne bo odšel praznik rok, ampak bi se mu njegov bančni račun »oplemenitil« za 64.500 evrov. To pa še ni vse. Hauc ima namreč v svoji pogodbi o zaposlitvi, ki jo je podpisal z NKBM, zapisano klavzulo o konkurenčni prepovedi opravljanja vodilne menedžerske funkcije v drugi banki. Ta klavzula naj bi po nekaterih informacijah veljala kar dve leti, kar pomeni, da bi bil Hauc v primeru sporazumne razrešitve upravičen še do dodatnih 24 mesečnih plač, skupno torej kar 30 plač, kar skupno znese več kot 300.000 evrov bruto.

A na presenečenje mnogih je nadzorni svet banke včeraj Hauca odpoklical iz zdravstvenih razlogov. »Nadzorni svet je na današnji seji sprejel sklep o odpoklicu Hauca z mesta predsednika uprave NKBM zaradi nesposobnosti voditi posle iz zdravstvenih razlogov, zaradi česar niso nastale okoliščine, ki bi utemeljevale izplačilo odpravnine ali nadomestila za izplačilo konkurenčne klavzule. Uprava banke bo Haucu ponudila novo pogodbo o zaposlitvi za drugo ustrezno delovno mesto,« je povedal Kukovica, ki je še dodal, da je nadzorni svet za novega prvega moža te druge največje slovenske banke imenoval Roberta Senico.

Haučev prihod v NKBM

Aleš Haucje na banko prišel aprila 2012, ko je bila banka zaradi nespametnih potez prejšnje uprave na robu preživetja. Država je banko konec leta 2013 podržavila in državljani smo jo dokapitalizirali z 870 milijoni evrov. Pozneje je bil dober del slabih terjatev, ki jih je imela NKBM, prenesen na NKBM. A Hauc naloge, da bi banki povrnil ugled in financiral gospodarstvo, po mnenju mnogih bančnikov, ki ne želijo biti imenovani, ni uresničil. Nekaj časa je bil hišni pravnik banke Franci Matoz, ki je obenem Janšev zagovornik v zadevi Patria. Ko se je spremenila oblast, pa je Matoza iz banke izrinila Nina Zidar Klemenčič.

Hauc na podlagi nerevidiranega poročila za leto 2014 zapušča banko, ki je v kapitalsko dobrem stanju, lani so celo ustvarili 23 milijonov evrov dobička, a kot smo že dejali, svojega primarnega posla, to je financiranja gospodarstva, ne opravlja.

STA/Reuters

Prodaja NKBM

Prav tako je banka v zadnji fazi prodaje. K prodaji pa se zavezala Slovenija pred evropsko komisijo ob odobritvi obsežne državne pomoči. Kljub dobremu kapitalskemu stanju banke pa cene banke na trgu Haucu ni uspelo povečati, trdi več virov. Konec januarja je SDH, ki banko prodaja, neuradno prejel dve zavezujoči ponudbi, od zasebnega naložbenega sklada Apollo in madžarske banke OTP, ki naj bi za NKBM ponujala 250 milijonov evrov, o čemer smo poročali že pred tedni. In če bo banka na koncu res prodana za to vsoto, bomo ta kratko spet potegnili davkoplačevalci.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste