Slovenija

Nepravilnosti na Mestni občini Maribor

Gabrijel Toplak
26. 2. 2015, 18.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Vodji urada za šport Mestne občine Maribor Klemnu Bedeniku, ki ga je mestna oblast z razpisom iskala skoraj eno leto, je župan Andrej Fištravec po manj kot letu dni v ponedeljek popoldne odvzel vsa pooblastila. Predstavniki športne javnosti ga celo sumijo kaznivega dejanja pri dodeljevanju proračunskih sredstev za šport v korist Športnega društva Center Maribor.

Sta, facebook

Medtem ko županu Mestne občine Maribor (MOM) Andreju Fištravcu marsikdo očita, da v občinskih podjetjih in uradih zaposluje zgolj na podlagi poznanstev, krajevne in strankarske pripadnosti, tovrstna početja, kot vse kaže, že kažejo prve rezultate.

Prav burno je namreč te dni v mariborski športni sferi, kjer je župan že po manj kot letu dni odvzel pooblastila vodji urada za šport Klemnu Bedeniku in kot razlog navedel netransparentno razdeljevanje občinskega denarja. Zamenjal ga je Simon Mihalina, sicer že zaposlen na uradu za šport, ki ga je do prihoda Bedenika začasno že vodil.

Sta, facebook

Iz službe za odnose z javnostmi so sporočili, da je vodstvo MOM zaznalo sume o nepravilnostih pri delovanju urada za šport. Uvedlo je notranji revizijski nadzor, zato bodo na podlagi ugotovitev sprejeli ustrezne ukrepe in Klemna Bedenika začasno premestili na enakovredno delovno mesto znotraj športnega urada. »Novi začasni vodja Simon Mihalina je dobil nalogo, da v skladu z dosedanjo prakso takoj izvede sofinanciranje športnih društev po dvanajstinah v skladu z določili začasnega financiranja,« so zapisali.

Po podatkih Supervizorja naj bi Športno društvo Center lani od občine pridobilo 56.166 evrov. »Od tega neverjetnih 34.086 evrov mimo pravilnika za šport, ki velja v Mariboru. Društvo namreč ni preseglo meje 8 odstotkov kategoriziranih športnikov, ampak samo 7,04,« piše v obrazložitvi nepravilnosti pri dodelitvi proračunskega denarja.

Sicer pa naj bi Bedenik, dolgoletni prijatelj županove žene, ki po zanesljivih informacij ni imel nobenih izkušenj za delo v javni upravi in med preostalimi vodji uradov ni užival pretiranega zaupanja, ostal brez pooblastil predvsem, ker je tako zahteval del mariborske športne javnosti, ki je bila nezadovoljna z nemogočim in protizakonitim delom urada za šport.

Slednje je razvidno tudi iz dokumenta, ki nam ga je uspelo pridobiti. Na posvetu športnih društev sredi februarja letos v mariborski dvorani Tabor so namreč prisotni zgroženi utemeljeno posumili na sum kaznivega dejanja pri dodeljevanju proračunskih sredstev za šport v letu 2014 v korist Športnega društva Center Maribor.

Ugotovili so, tako je mogoče razbrati iz dokumenta, da denarja za njihovo delovanje še kar dolgo ne bo, saj je po mnenju vodje urada za šport začasno financiranje nezakonito. Ogorčeni so tudi spoznali, da občina že financira nekatere klube, ki pa so bili izbrani po nenavadnem ključu za delitev proračunskih sredstev. Izstopalo je predvsem Športno društvo Center, ki je mimo pravilnika za financiranje, brez izpolnjevanja pogojev, dodatno prejelo 34.086 evrov od skupno 55.866, kar pa, pišejo, ni presenetljivo ob dejstvu, da v njem kot trener dela vodja urada Klemen Bedenik pa tudi njegova žena. Bedenik, ki je bil do februarja 2014 tudi izvršni direktor taistega kluba (vir Ajpes: Letno poročilo 2013, op. p.), pa društva med drugim poziva, naj uradu pomagajo vršiti pritisk na župana, ki je, kot kaže, edini krivec, da še ni financiranja.

Sta, facebook

»Športno društvo Center po nobenem izračunu ne izpolnjuje pogojev za uvrstitev v selekcijski šport, za katerega bi morali imeti najmanj 8 odstotkov športnikov državnega razreda evidentiranih v državi, in so nezakonito prejeli sredstva v višini neverjetnih 34.086 evrov. Najhuje pa je, da smo bila s tem oškodovana športna društva, ki zato, ker prijavljamo realne skupine in nimamo zvez, posledično, zaradi ljudi, kot je Klemen Bedenik, životarimo. Glede na to, da je vodja urada za šport in skrbnik zakonitosti Klemen Bedenik nedvomno interesno povezan s Športnim društvom Center, bomo zadevo predali tja, kamor sodi –  Komisiji za preprečevanje korupcije,« so v sklepu poročila zapisali udeleženci posveta. Ugotovitve pa so, dodajajo, dovolj močan razlog, da se ne podpišemo pod dokument z imenom in priimkom.

Sta, facebook

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste