Slovenija

Skoraj 30 milijonov evrov za Ptuj

STA/ mv
23. 2. 2015, 17.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ptujski mestni svet je danes potrdil dobrih 29,3 milijona evrov visok proračun za letošnje leto. Ta bo sicer za poldrugi milijon evrov višji kot v prvem branju decembra, a kljub temu občutno nižji od tistih iz preteklih let. Na račun zakonsko naloženih nalog bo precej manj investicij, nekaj so jih naknadno vendarle vključili v proračun.

sb-ptuj.si

V primerjavi z decembra obravnavanim prvotnim predlogom, po katerem je bila opravljena enomesečna javna razprava, je proračun zdaj za dobrih pet odstotkov višji. Kot je pojasnil župan Miran Senčar je tako predvsem zaradi dodatnih sredstev za P&R parkirišče na Zadružnem trgu, za kar so se dodatno zadolžili.

"Drugih virov financiranja ni, zato smo morali za ta projekt, deloma pa tudi za dokončanje projekta odvajanja in čiščenja odpadne vode, najeti 770.000 evrov kredita," je dejal Senčar, ki zavrača morebitne pomisleke, da proračun ni investicijsko naravnan, saj skoraj 40 odstotkov predstavljajo investicije, ob tem pa priznava, da gre predvsem za tiste investicije, ki so jih začeli že v prejšnjih letih.

Največ investicijskega denarja bo tako namenjenega za že omenjeni projekt odvajanja in čiščenje odpadnih voda na Ptujskem polju, in sicer tri milijone evrov, 1,8 milijona evrov bo šlo za izgradnjo nove Osnovne šole Ljudevita Pivka, za nadaljevanje obnove dominikanskega samostana pa 1,4 milijona evrov. Nekaj se bo našlo še za energetske sanacije v osnovnih šolah in dokončanje podhoda pod Borovim ter nekatere manjše projekte.

Predlog proračuna so po krajši razpravi podprli svetniki vseh skupin, saj se zavedajo, da razmere za občinske investicije trenutno niso najboljše. Nekdanji župan Štefan Čelan je dejal, da so bile napovedi še pred novim letom bistveno slabše, potem ko je mestna uprava proračun dopolnila z nekaterimi projekti, ki so že bili v izvajanju, pa ga bo tudi njegova lista podprla. "V 95 odstotkih je proračun takšen, kot smo ga načrtovali že oktobra," je dejal Čelan.

V SDS menijo, da je predlog proračuna optimalen, glede na to, da je država občinam odvzela še nekaj denarja, hkrati pa pričakujejo, da bodo na občini pri posameznih postavkah skušali še kaj privarčevati ter denar nameniti za obnovo javne infrastrukture. V SD so bili celo presenečeni nad korektnostjo mestne uprave glede njihovih predlogov in čeprav z vsem niso zadovoljni, boljše trenutno ne gre, priznavajo.

Na ptujski občini so proračun sestavili ob predpostavki, da bo povprečnina v prvem polletju znašala 525, v drugem pa 500 evrov. V primeru, da država ne bo zagotovila manjših stroškov občin, kot je obljubila, potem Senčar pričakuje, da bodo vrnili tudi odvzetih 25 evrov, s tem pa bi na Ptuju lahko izpeljali še nekaj dodatnih projektov. Za zdaj pa je najpomembnejše dokončanje že začetih, saj bi jim sicer grozilo vračanje evropskega denarja.

Praktično brez razprave pa so mestni svetniki potrdili dvig cen komunalnih storitev, čeprav Senčar pravi, da ne gre za dvig, pač pa za znižanje doslej stoodstotne subvencije omrežnine, ki jo je novi župan že na prejšnji seji označil kot predvolilni bombonček. Ne glede na to, kako na ptujski občini to imenujejo, za občane to pomeni dvig položnic za približno 5,3 evra.

Potem ko je mestni svet na januarski kleti že znižali subvencijo za oskrbo z vodo, so tokrat iz 100 na 65 odstotkov znižali še subvencije pri omrežnini za odvajanje in čiščenje odplak. Letos po Senčarjevih besedah podražitev na tem področju ne pričakujejo več, v naslednjih letih pa bodo zagotovo "bonitete" občanom padle na ničlo.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste