Slovenija

Delavci družbe Lipica Turizem brez plač

Polona Krušec
20. 2. 2015, 17.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

35 zaposlenih ni prejelo januarskih plač, dolgujejo jim tudi del decembrskih. Družba je namreč insolventna, saj obveznosti podjetja presegajo njihovo premoženje.

sta

Delavce so o situaciji obvestili pred dnevi na zboru zaposlenih. Tam je v. d. direktorja Kobilarne Lipica, Boštjan Bizjak, povedal, da so tudi že zaprosili za manjše posojilo, s katerim bi poplačali elektriko, vodo in druge odprte postavke, predvsem pa delavcem izplačali plače. Dolgoročno bi lahko težave družbe predstavljale tudi grožnjo njenemu obstanku.

Ena izmed kratkoročnih rešitev, ki bi pomenila plačilo vsaj nekaterih obveznosti, vključno s plačami, so karte za golf, ki jih zdaj ne morejo prodajati, ker pogodba za najem igrišč za golf ni urejena. V mrtvih turističnih mesecih (pozimi) namreč prodaja kart za golf prinese okoli 100.000 evrov, kar bi v tem trenutku družbi predstavljalo pomembno vsoto.

V sredo so o usodi Lipice Turizma razpravljali na seji odborov državnega zbora za kmetijstvo in za gospodarstvo, a prihodnost ostaja negotova, saj družba ni dobila zagotovil, ki bi ji omogočila črpanje nujno potrebnega posojila. Pri potrjevanju sklepov je sicer nastala zmeda, saj je prvi odbor vladi dal več časa za pripravo dolgoročne strategije o Kobilarni Lipica, drugi pa manj.

Vse to Lipici Turizmu ne bo bistveno pomagalo, saj bi za premostitveno posojilo pri Delavski hranilnici v višini 100.000 evrov, s pomočjo katerega bi poplačali zaostale plače in del dobaviteljev, potrebovali sklenjeno najemno pogodbo za golf zemljišča v Lipici, država pa bi morala priznati tudi terjatve, ki jih je Lipica Turizem vlagala v hiško za golf, ki je v lasti države.

Prihodnji teden je direktor Bizjak sklical skupščino. Na njej bi sprejeli sklep o insolventnosti Lipice Turizma in nadaljnjih postopkih. Možnih rešitev je več, od prisilne poravnave do stečaja, likvidacije ali celo dokapitalizacije, »če se bo lastnik tako odločil«, je pojasnil Bizjak.

Nič kaj optimistična ni niti Karmen Leban, generalna sekretarka Sindikata gostinstva in turizma. Pravi, da je izredno razočarana nad sklepi seje. Zelo pa pohvali in izrazi odobravanje in spoštovanje nad delavci, ki kljub neizplačilom plač delajo in ne stavkajo: »Zavedajo se, da če bi stavkali, bi šla družba v stečaj.« Doda, da se zaposleni zavedajo, da so del upanja za Lipico prav oni.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov