Črna kronika

Grozljivi podatki o družinskem nasilju

Simon Rosc
20. 2. 2015, 17.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nedavna tragedija, ko je moški v Celju zadavil svojo ženo in mamo treh otrok, je sprožila razpravo o zaščiti žrtev, kakršna je bila Mojca Temnik. Žal je velikokrat prepozno, precej pa lahko prispeva pravilno in pravočasno ukrepanje vseh vpletenih.

Arhiv Svet24

V naše uredništvo smo prejeli klic bralca, ki je menil, da velik del krivde za tragedijo v Celju nosi Center za socialno delo Šentjur. Razlog? Po besedah klicatelja naj ne bi ukrepali, kljub jasnim opozorilom, da razmere v družini niso povsem urejene in otrokom prijazne. »Zdaj bodo otroci sicer živeli pri starih starših, ki sta čudoviti osebi, a žal prepozno. Otroci bi bili srečnejši, če bi iz te družine odšli prej,« je bil jasen klicatelj. Na CSD Šentjur so nam odgovorili, da je žrtev s centrom za socialno delo sodelovala v zvezi z urejanjem medosebnih odnosov v družini in da jih je konec lanskega leta podrobneje seznanila z težavami, s katerimi se je srečevala v odnosih. Zatrdili so še, da je bila podana prijava o nasilju in da so skupaj z žrtvijo pripravili varnostni načrt, ki se je tudi že začel izvajati, a je naposled sledil tisti usodni dan.

Grozljivi podatki

Precej grozljivi pa so podatki nasilja v družini, s katerimi je včeraj postregla policija. Na leto obravnavajo več kot tisoč primerov tovrstnih dejanj. Lani so na primer obravnavali 1558 kaznivih dejanj nasilja v družini, v letu 2013 pa 1539. Najpogostejši ukrep, ki ga izrečejo v takšnem primeru, je izdaja prepovedi približevanja povzročitelju nasilja. Teh izdajo okoli tisoč na leto. A je še bolj zastrašujoč podatek, da prepoved približevanja krši kar ena tretjina vseh, sankcije pa so, glede na posledice, ki jih lahko takšna kršitev prinese, v posmeh žrtvam – 300 evrov ali pa policijsko pridržanje, ki traja največ 12 ur.

Pravočasno ukrepanje

Graf: Število izdanih prepovedi približevanja na leto

Leto

Število prepovedi približevanja

2010

1080

2011

1034

2012

894

2013

932

2014

1046

Četudi žrtev sama ne prijavi nasilja v družini, so to dolžni storiti strokovni delavci (zaposleni v zdravstvenih ustanovah in šolah), in to ne glede na določbe o varovanju poklicne skrivnosti, še posebno če obstaja sum, da je žrtev nasilja otrok. Pomembno vlogo v takšnem primeru odigrajo centri za socialno delo, ki nudijo pomoč žrtvi in povzročitelju nasilja – s ciljem čimprejšnje odprave neposredne ogroženosti in skrbi za žrtvino dolgoročno varnost z reševanjem njenih socialnih in materialnih pogojev bivanja. Policisti so ob zastrašujočih podatkih, ki so po njihovem mnenju le vrh ledene gore, poudarili še svoje prizadevanje, da bi čim bolj skrajšali svoj odzivni čas. Kot so dejali, je namreč v primerih nasilja v družini nesprejemljivo govoriti o nekajurnem ali celo nekajdnevnem odzivnem času, saj gre pogosto za minute.

»Zdaj bodo otroci živeli pri starih starših, ki sta čudoviti osebi, a prepozno. Otroci bi bili srečnejši, če bi iz te družine odšli prej.«

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov