Slovenija

Izvrševalec ameriških interesov v Sloveniji

Luka Tetičkovič
6. 2. 2015, 16.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Slovenijo prihaja nov ameriški veleposlanik, ki je pred zastopanjem ameriških interesov v vzhodni Evropi te uveljavljal na Bližnjem in Srednjem vzhodu.

YouTube

Sodeč po diplomatskih depešah, ki jih je razkril Wikileaks, se je Hartley tam boril predvsem proti razmahu terorizma. S tem interesom se je pogovarjal s potencialnimi ameriškimi zavezniki med plemeni in organizacijami na območju Afganistana in Pakistana, prav tako pa je leta 2004 sodeloval v koordinaciji boja proti terorizmu med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike.

Devetinpetdesetletni diplomat je leta 2007 opravljal drugo najbolj nevarno funkcijo v ameriški službi za zunanje zadeve. Kot ambasador ZDA v afganistanski prestolnici Kabul je na delovnem mestu pogosto nosil neprebojni jopič, naokrog pa se je vozil v blindiranem vozilu. Njegova kariera se je nadaljevala v uradu, ki ga vodi pomočnica državnega sekretarja ZDA za evropske in evrazijske zadeve Victoria Nuland, na položaju namestnika pomočnice Johna Kerryja od leta 2012. Pristojen je bil za nordijske in baltske države ter države severnega dela Srednje Evrope.

Reuters

Sodeč po pričanju Hartleyja pred ameriško senatno komisijo o zunanjih odnosih 15. julija 2014, bo v Sloveniji nadaljeval promocijo dobrih odnosov med državama, ki naj bi jo začel že veleposlanik Joseph Mussomeli. Ta je bil tekom svojega mandata tarča kritik, da se pretirano vmešava v slovenske notranje zadeve. Hartley je odločen, da bo v namene komunikacije s slovenskim prebivalstvom nadaljeval dobro prakso uporabe socialnih omrežij. Podobno kot Mussomeli želi Hartley pristopati neposredno do prebivalstva, predvsem s programi izmenjave in izobraževanja, ki bodo spodbujali podjetništvo, inovacije in boljše regionalno ter mednarodno sodelovanje.

Arhiv Svet24

Hartley se je prav tako zavezal temu, da bo poskušal zmanjšati slovensko odvisnost od ruskega energetskega trga. Raje kot plinovod Južni tok je Hartley želel, da Slovenija postavi še drug jedrski reaktor. Projekt Južnega toka je bil medtem preklican, zato smo ameriško ambasado v Ljubljani vprašali, ali se veleposlanik še vedno čuti zavezanega svojim besedam. Odgovorili so nam, da se bo zavzemal za diverzifikacijo energetskega trga, jedrskega reaktorja pa pri tem niso omenili.

YouTube

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste