Slovenija

Vijolične vinjete v veljavi le še nekaj dni

STA/J.P.
29. 1. 2015, 13.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Od nedelje naprej bodo na vozilih dovoljenje le vinjete za leto 2015, ki so rdeče barve in veljajo do 31. januarja prihodnje leto. Nekatere kategorije vinjet so se nekoliko pocenile, in sicer za cestninski razred 2B. Služba za cestninski nadzor bo že prvi dan veljave novih vinjet začela s poostrenim nadzorom v okolici vseh večjih mest.

DARS

Vodja oddelka za prodajo in marketing pri Družbi za avtoceste v RS (Dars) Emilija Erent je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudarila, da so cene letnih vinjet ostale enake kot lani. Za motorna kolesa je treba odšteti 55 evrov, za osebna vozila, ki so nad prvo osjo visoka do 1,30 metra in za bivalna vozila je cena vinjete 110 evrov, za cestninski razred 2B, kamor sodijo dvosledna motorna vozila z višino vozila nad prvo osjo 1,30 metra ali več, pa 220 evrov.

Znižale pa so se cene kratkoročnih vinjet, in sicer za cestninski razred 2B. Tedenske vinjete so se pocenile s 40 na 30 evrov, mesečne pa z 80 na 60 evrov.

Kot je izpostavila Erentova, vse uporabnike avtocest pozivajo, da vinjete kupijo na 1600 uradnih prodajnih mestih. Podatki Darsa kažejo, da se je decembra lani prodaja vinjet v letni primerjavi povečala za 13 odstotkov. Za končno oceno vseh prodanih vinjet bo treba po njenih besedah še počakati, saj se polovica vinjet po izkušnjah Darsa proda v januarju, nekaj več kot 20 odstotkov v februarju, v decembru pa okoli 15 odstotkov.

Lani so skupaj prodali 5.845.000 vinjet, kar je za tri odstotke več kot leto prej. Upad so zabeležili le pri prodaji letnih vinjet. Letos pričakujejo, da bo prodaja teh vinjet še nekoliko padla zaradi znižanja cen kratkoročnih vinjet cestninskega razreda 2B, pravi Erentova.

Vodja službe za cestninski nadzor pri Darsu Dean Polc je pojasnil, da se je število storilcev prekrškov v zvezi z neuporabo vinjet v letu 2014 v primerjavi s prejšnjimi leti povečalo. V večini gre za tujce, vendar je opazen porast števila slovenskih kršiteljev. Lani so, kot pravi, izdali več kot 49.600 plačilnih nalogov. Med nadzorom so odkrili veliko ponarejenih vinjet in takih, ki so bile nameščene na različnih folijah za lažjo prenosljivost.

Poostren nadzor po Polčevih besedah načrtujejo že za nedeljo, ko bodo "po potrebi zapirali daljše odseke cestninskih cest in vse priključke na teh odsekih". Nadzore bodo izvajali v okolici vseh večjih slovenskih mest, je poudaril.

Lani so skupaj prodali 5.845.000 vinjet, kar je za tri odstotke več kot leto prej. Upad so zabeležili le pri prodaji letnih vinjet. Letos pričakujejo, da bo prodaja teh vinjet še nekoliko padla zaradi znižanja cen kratkoročnih vinjet cestninskega razreda 2B.

Kot je še povedal Polc, ni pomembno, na katero stran vetrobranskega stekla vozniki nalepijo vinjeto, pomembno je, da je na notranji strani, da ni na zatemnjenem delu in da vozniku ne zakriva polja vidljivosti.

Po zakonu o javnih cestah je globa za neuporabo vinjete od 300 do 800 evrov. Kot je pojasnil Polc, cestninski nadzorniki ponavadi izrečejo najnižjo predpisano globo. Poleg globe pa nadzorniki od voznika zahtevajo, da kupi vinjeto za nadaljevanje vožnje, je še dodal.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov