Slovenija

Strniša: V pogajanjih o TTIP ne bo popuščanja pri standardih varne hrane

STA
23. 1. 2015, 15.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Slovenija na področju varne hrane in kmetijstva spoštuje in zagovarja zelo visoke standarde. Svoja stališča jasno brani tudi v pogajanjih o prostotrgovinskem sporazumu med EU in ZDA TTIP, je zagotovila državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša. V nevladnih organizacijah medtem opozarjajo na moč korporacij proti državam.

Luka Tetičkovič

V Ljubljani se je danes odvila konferenca o čezatlantskem trgovinskem in naložbenem partnerstvu (TTIP) v organizaciji gibanja Fokus 2031. Na konferenci so med drugim posebno pozornost namenili eni najbolj spornih točk bodočega sporazuma - področju hrane in kmetijstva.

Med EU in ZDA je na področju varne hrane nekaj temeljnih razlik. Tako se na primer EU osredotoča na varnost celotne prehranske verige, medtem ko ZDA bolj ali manj zanima le varnost izdelka "na koncu tunela", je pojasnil Robert Pederson iz platforme ARC2020. Različni so modeli ocenjevanja tveganj, bistvene razlike se pojavljajo tudi pri označevanju.

Tudi Strniša je priznala, da na področju hrane in kmetijstva med EU in ZDA obstajajo številne razlike. Slovenija je med tistimi evropskimi državami, ki je glede tega še posebej občutljiva. "Standardi morajo ostati," je poudarila.

Strniša je opozorila na slovensko ostro nasprotovanje gensko spremenjenim organizmom na domačem ozemlju ter na zahteve o jasnem označevanju vsebnosti teh organizmov tako v hrani kot v krmi. Sredstva za dekontaminacijo živil v EU niso dovoljena, zelo stroga so pravila o proizvodih iz kloniranih živali.

"Zaenkrat imamo iz Evropske komisije zagotovila, da pogajalci pri teh standardih ne bodo popuščali," je zagotovila državna sekretarka. Nenazadnje pa trenutno kaže, da bodo morali sporazum ratificirati vsi parlamenti držav članic EU.

Razpravo in ratifikacijo v nacionalnih parlamentih je kot nujno izpostavila direktorica slovenskega Greenpeacea Nina Štros. Opozorila je na moč korporacij v primerjavi s finančno obubožanimi državami, ki si še posebej na evropski strani trenutno predvsem želijo zagnati gospodarsko rast.

Še posebej bi nas po njenem moralo skrbeti, da se javna uprava manjša, s tem pa tudi število in usposobljenost kadrov, ki bi morali v razmerah svobodnejše trgovine izvajati nadzor. "Pa še politična volja je obnovljivi vir - enkrat je, drugič pa je ni", je opozorila Štrosova. Po njenem moramo nujno zagotoviti, da korporacije ne bodo postavljene nad nacionalne pravne rede posameznih držav.

Po mnenju Andreja Gnezde iz Umanotere je nastopil čas, da se razprava o TTIP prenese z ravni pavšalnih ocen - standardi se bodo znižali ali standardi se ne bodo znižali - na strokovno raven. "Imamo javno objavljen dosežen prostotrgovinski sporazum EU s Kanado, ki lahko služi kot osnova za analizo," je menil Gnezda. Tako bi morala vlada s svojimi organi po njegovem pripraviti analizo, kaj nam posamezne določbe tega sporazuma prinašajo, in se do njih opredeliti.

Strniša je sicer spomnila, da so v sporazumu s Kanado določeni kmetijski proizvodi opredeljeni kot občutljivi in zanje veljajo posebne določbe. Podobno pričakuje tudi pri TTIP.

Na splošno so govorci na današnji konferenci TTIP izpostavljali kot priložnost. Izvršna direktorica AmCham Slovenija Ajša Vodnik je ZDA in Evropo označila kot stara zakonca, ki se sicer dobro razumeta, a je njuno razmerje rahlo dolgočasno. TTIP bi lahko v odnos vnesel nekaj več romantike, je menila.

Jacques Pelkmans iz inštituta CEPS je med drugim opozoril, da je bil TTIP zastavljen kot zelo ambiciozen projekt, a je v pogajanjih veliko volje zbledelo. "Če res želimo spodbuditi gospodarstvo, moramo biti ambiciozni," je opozoril.

Da TTIP ne bo vodil do zniževanja standardov na nobeni strani, je zagotovil David Burger z ameriškega veleposlaništva. Cilj zaključiti pogajanja do konca letošnjega leta se mu sicer zdi zelo ambiciozen.

Slovenski evropski poslanec Lojze Peterle pa je menil, da ljudje želijo politična zagotovila, da TTIP ne bo vodil v zniževanje standardov, medtem ko podjetja potrebujejo predvidljivo situacijo in jasne pravne okvire. "Osnovni cilj je povečati obseg trgovine in vplivati na pozitiven gospodarski razvoj. Ob tem pa bo treba paziti, da se ne bodo zmanjšali standardi na področju varstva okolja in zdravja," je povedal o sporazumu.

Evropski poslanec je spomnil na vlogo Evropskega parlamenta v procesu oblikovanja in potrjevanja TTIP. Obravnava, ki jo parlament počasi začenja, se bo odvila v 12 odborih. Tudi Peterle sicer pričakuje končno ratifikacijo TTIP v nacionalnih parlamentih držav članic.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste