Slovenija

Židan: Glavna prioriteta ministrstva ostaja financiranje kmetijske proizvodnje

STA/J.P.
21. 1. 2015, 17.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Kmetijski minister Dejan Židan je danes s sodelavci na drugem regijskem obisku, tokrat v osrednjeslovenski regiji. Po obisku Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije je dejal, da ministrstvo končuje pogajanja o rebalansu proračuna za letos, kljub prerazporeditvi sredstev pa glavna prioriteta ministrstva ostaja financiranje kmetijske proizvodnje.

Arhiv Svet24

Židan je na novinarski konferenci na zbornici ocenil, da so leto na ministrstvu začeli dobro, saj jim je finančno ministrstvo za januar odobrilo 46 milijonov evrov likvidnostnih sredstev, s tem pa se je med drugim omogočilo tudi izplačilo prvega paketa za neposredna plačila. "Kot kaže, nam bo za februar odobrena likvidnost za izplačila v višini 80 milijonov evrov, takšen tempo pa želimo obdržati vse leto," je dejal Židan.

Letošnje leto bo, tako Židan, stresno, tudi zaradi uvajanja nove kmetijske politike, prvi resni preizkus pa bo subvencijska kampanja, v okviru katere bo razdeljenih skoraj 210 milijonov evrov sredstev. Del sredstev bo izplačan letos, del pa v začetku prihodnjega leta.

"Ne gre samo za neposredna izplačila, temveč tudi za denar, vezan na območja z naravnimi omejitvami, okoljske ukrepe ter ekološko kmetovanje," je dejal Židan. Napovedal je, da bodo letos objavljeni prvi večji razpisi, nekateri pa tudi realizirani.

Začasni podatki o kmetijski proizvodnji v lanskem letu so po mnenju Židana spodbudni, saj kažejo, da se je dohodek na zaposlenega v kmetijstvu v Sloveniji povečal za dobrih 13 odstotkov, kar je največ med članicami EU. "Lansko leto je bilo bistveno boljše od predhodnega, tako glede količinske kot tudi vrednostne proizvodnje," je izpostavil minister in dejal, da se je glede na začasne podatke povečal tudi faktorski prihodek in se približal vrednosti iz leta 2011, ki je bilo za kmetijstvo najboljše po osamosvojitvi.

Državna sekretarka Tanja Strniša je dejala, da je Slovenija danes poslala zadnjo različico programa razvoja podeželja na Evropsko komisijo, tako da odločbo na ministrstvu pričakujejo med 15. februarjem in 31. marcem. "Skratka, naše delo je glede tega v celoti opravljeno," je dejala. Brez potrditve programa razvoja podeželja v spomladanskem roku izvedba ukrepov v letošnjem letu po njenem mnenju ne bi bila možna.

V okviru obiska se je minister danes srečal z zaposlenimi v organih, ki so v pristojnosti ministrstva, s sodelavci pa so obiskali tudi nekatera podjetja in kmetije v regiji. Državni sekretar Miha Marenče si je med drugim ogledal odpravo posledic žledoloma in spomnil, da je žledolom lani prizadel tudi gozdove v južnem oz. jugozahodnem delu osrednjeslovenske regije.

"Pohvalimo se lahko z izredno uspešno sanacijo, saj smo lani uspeli sanirati približno 40 odstotkov poškodovane mase, od tega pa je več kot polovica iglavcev," je dejal. Zaradi vremenskih razmer bo, kot je dejal, potrebno pozornost posvetiti še spravilu ostalih iglavcev, saj se kažejo nova žarišča lubadarja.

Dejal je, da si na ministrstvu želijo ustanoviti državno podjetje, ki bo gospodarilo z vsemi gozdovi v državni lasti. Osnutek zakona bo, kot je napovedal, v javni razpravi aprila, sledila bo obravnava na vladi, DZ pa bi tako zakon obravnaval še pred poletjem.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste