Slovenija

Pošta Slovenije gostincu uničila posel

robert.marin@svet24.si
20. 1. 2015, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Podpeškemu gostincu Stanetu Kirnu sodni postopki s Pošto Slovenije žrejo živce in denar. Kirn trdi, da mu pošta dolguje več kot 180.000 evrov, denarja pa, kot kaže, še dolgo ne bo videl, saj ima nasprotna stran v žepu pravnomočno sodbo, po kateri so obveznosti do gostinca v celoti poravnali.

Arsen Perić/Media24

Predstavniki Pošte Slovenije so se leta 1999 z gostincem Stanetom Kirnom iz Podpeči v občini Brezovica pri Ljubljani sporazumeli, da bo na temeljih stare domačije, ki jo je nameraval podreti, zgradil nov objekt, oni pa bodo potem odkupili pritlične prostore s pripadajočim funkcionalnim zemljiščem. Dogovor so zapečatili s t. i. predpogodbo o sovlaganju, ki pa so si jo očitno tolmačili vsak po svoje ...

 »Vse sem naredil pošteno, pošta me pa želi okrasti!« Stane Kirn

Zalomilo se je pri finančnem delu posla. Kirn trdi, da mu je pošta po predpogodbi nakazala približno polovico dogovorjenega zneska, več kot 180.000 evrov pa mu še dolgujejo. Denarja pa, kot kaže, še nekaj časa ne bo videl, če ga bo sploh, saj ima nasprotna stran v žepu pravnomočno sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča, iz katere izhaja, da so bile njihove obveznosti do gostinca v celoti izpolnjene in da jim je dolžan izdati zemljiškoknjižno dovoljenje.

Arsen Perić

Pri Kirnu so jedli ljudje svetovnega formata.

Kirn je nad odločitvijo sodnikov ogorčen. »Kako lahko sodnica razsodi, da je predpogodba tako rekoč enako kot kupoprodajna pogodba?!« se je čudil in ob tem pojasnil, da v času, ko se je podpisovala predpogodba, sploh še ni imel gradbenega dovoljenja, odprta so bila še številna druga vprašanja, do takrat pa tudi ni dobil niti evra oziroma takratnega tolarja kupnine.

»V predpogodbi je bilo dogovorjeno, da se pogodba, na podlagi katere bo možen vpis novega lastnika v zemljiško knjigo, sklene po tem, ko so izpolnjena vsa določila predpogodbe,« je pripovedoval Kirn. Ob tem je izpostavil, da bi morala pošta odkupiti celotno funkcionalno zemljišče, ki ga je po opravljeni gradnji nastalo precej več, kot je bilo predvideno v predpogodbi, a ga ne želi, prav tako kot ne želi odvezati mošnjička za nadstandardno opremo poslovnih prostorov.

Kirn sodbo trenutno izpodbija pred ustavnim sodiščem, prepričan, da mu na nižjih instancah ni bila dana možnost do poštenega sojenja in da je bil kot mali človek v poslu z velikim državnim podjetjem, ki je povrhu še eden glavnih poslovnih partnerjev slovenskih sodišč, milo rečeno »jebena stranka«.

Primer pa bojda ni osamljen. Kirn pove, da ga je pred leti obiskal moški iz okolice Ljubljane, ki pa ga ni želel poimensko izpostaviti. Tudi pri njem so se menda oglasili predstavniki Pošte Slovenije, češ da bi radi v njegovem gospodarskem poslopju uredili svoje prostore: »Razložil sem mu, da imam z njimi slabe izkušnje. Potem pa me je čez nekaj dni poklical in povedal, da so prišli s pripravljeno predpogodbo, a so se na petah obrnili, ko jim je pojasnil, da je bil pri Kirnu ...«

Arsen Perić

Gostilna Kirn je gostilna s stoletno tradicijo. Tam so jedli najbolj znani. Večer, preden so jugoslovanski tanki krenili z Vrhnike proti Ljubljani, je Kirn stregel Janezu Janši, Igorju Bavčarju, Dimitriju Ruplu, Franciju Zavrlu ter še nekaterim drugim osamosvojiteljem. Pri Kirnu so sicer malicali tudi prvi demokratično izvoljeni predsednik Češkoslovaške Vaclav Havel, nekdanji italijanski premier Romano Prodi, španski kralj Juan Carlos z izvoljenko Sofijo, med pomembenšimi gosti je bil tudi dalajlama ...

Danes je gostilna odprta le še med vikendi. »Z ženo delava samo še zato, da odplačujeva kredit, ki sem ga moral najeti, ker sem bil v poslu s pošto opeharjen. Že 14 let nisva bila na dopustu. Skozi to izkušnjo sem se spremenil, ne gojim več negativnih čustev, razmišljam pozitivno, to je pa tudi vse, kar lahko naredim. Se pa sploh ne čudim, ko nekdo stvari reši po svoje. Da te pripeljejo tako daleč, ko pa nisi nič kriv!«

»Z ženo delava samo še zato, da lahko odplačujeva kredit.« Stane Kirn

Pošta se je v Kirnovo nepremičnino preselila leta 2002, zdaj pa popolnoma opremljeni prostori že vrsto let samevajo, saj je pošta po tem, ko jim je bila poleti 2009 ob neki (ne)priliki odklopljena elektrika, poslovalnico preselila v sosednjo zgradbo, v nekdanjo otroško knjižnico. Za nekatera pojasnila smo se kajpak obrnili tudi na Pošto Slovenije, vendar nam v zahtevanem času odgovorov niso uspeli pripraviti, tako jih bomo objavili v eni od prihodnjih številk.



Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste