Slovenija

Kljub krizi Slovenija pri vrhu

Črt Kaker
20. 1. 2015, 16.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Kljub vsesplošni krizi je kakovost življenja po raziskavi družbe Numbeo še vedno na razmeroma visoki ravni v primerjavi s sosednjimi državami in celo ameriškim New Yorkom.

Arhiv Svet24

Slovenija se že vse od leta 2008 spopada s hudo gospodarsko in finančno krizo, ki je močno prizadela veliko Slovenk in Slovencev. Mnogi se tako sprašujejo, kako drago je živeti v Sloveniji in kakšni so življenjski stroški v naših sosednjih državah ter »obljubljenih« deželah, kot so ZDA, Nemčija in Velika Britanija. A najvažnejše vprašanje je, kakšna je kakovost življenja v deželi na sončni strani Alp. Odgovore na ta vprašanje daje zadnja raziskava družbe Numbeo, ki zbira podatke o življenju prebivalcev več kot 2300 mest po vsem svetu.

Glede na rezultate je življenje najcenejše v Indiji, Nepalu, Pakistanu, Tuniziji in Alžiriji, najdražje pa v Švici, na Norveškem, v Venezueli, Islandiji in na Danskem.

V analizo so zajeli 119 držav, podatki pa temeljijo na potrošniškem indeksu. Znotraj tega indeksa so upoštevane cene izdelkov splošne rabe v trgovinah, stroški prevoza (cena javnega prevoza, nakup avta srednjega razreda in cena bencina), stanovanjski stroški (elektrika, voda, ogrevanje, internet) in cene v restavracijah. Kot referenca je predstavljena zvezna država New York, ki ima indeks 100. Za Slovenijo, ki ima indeks 65,15, pa velja, da je življenje za približno 35 odstotkov cenejše kot na drugi strani Atlantika. Slovenija se je tako znašla na 40. mestu izmed 119 držav, ki jih je zajela analiza, in je najdražja država na Balkanu, a obenem država z najvišjim življenjskim standardom.

Glede na rezultate je življenje najcenejše v Indiji, Nepalu, Pakistanu, Tuniziji in Alžiriji, najdražje pa v Švici, na Norveškem, v Venezueli, Islandiji in na Danskem.

Kako pa se je odrezala Ljubljana v primerjavi z mesti v okolici in New Yorkom? Glede na podatke odlično. Kupna moč prebivalcev Ljubljane (indeks 70,56) je višja kot v Zagrebu (indeks 55,35), Budimpešti (indeks 49,40), Atenah (indeks 46,60), Lizboni (58,27), a še vedno daleč od Gradca (indeks 149,72), ki ima enega najvišjih indeksov kupne moči in kakovosti življenja v Evropi in na svetu.

Če malo natančneje primerjamo Ljubljano z Zagrebom, ugotovimo, da je povprečna mesečna plača v Ljubljani ( 1046,74 evra) za več kot 300 evrov višja kot v Zagrebu (713,56 evra). Najemnina za enosobno stanovanje v centru Ljubljane je 400 evrov mesečno, medtem ko je treba za mesečni najem podobnega stanovanja v hrvaški prestolnici odšteti nekaj nad 300 evrov. Skupno prebivalec Zagreba porabi večji delež mesečnih prihodkov za osnovne stanovanjske stroške kot prebivalec Ljubljane.

Obenem velja izpostaviti, da ima Ljubljana kljub krizi in kritikam na račun zdravstva eno izmed boljših zdravstvenih varstev med evropskimi mesti, skupna kakovost življenja pa je celo boljša kot v New Yorku. Med evropskimi mesti je malce presenetljivo najlepše življenje v sosednjem Gradcu, ki ima indeks 240,16, prebivalci pa mesečno zaslužijo slabih 2500 evrov.   

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste