Slovenija

Janša o pokopu mrtvih

STA/M.J.
15. 1. 2015, 22.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Privatizacija bi utegnila biti strateški problem za SMC, koalicijo in za vlado Mira Cerarja, meni predsednik SDS Janez Janša. Kot je poudaril ob robu današnje predstavitve njegovih knjižnih del, so "dve vladi doslej rušili, ko se je obetala privatizacija Telekoma, in ni rečeno, da se to ne bo zgodilo tudi tretjič".

STA

Pri privatizaciji po oceni Janše v prvi vrsti ne gre za zavezo Evropski uniji, pač pa za interese davkoplačevalcev. Podjetja, ki ne prinašajo toliko, kot bi prinašala, če bi bila v pravi lasti, in ki ne zagotavljajo dovolj delovnih mest, so namreč breme za davkoplačevalce. Kot je ponazoril Janša, so davkoplačevalci državne banke že dvakrat sanirali, plače, pokojnine in štipendije pa so zaradi tega nižje.

Tudi sicer bi se država morala privatizacije lotiti na drugem koncu, je povedal. Po njegovem mnenju bi morala določiti nekaj strateških deležev, ki bi jih ohranila, vse ostalo pa privatizirati. Tako pa v času, ko se dela seznam za prodajo, koalicija izgublja čas, podjetja pa vrednost, je pojasnil Janša.

Predsednik SDS je komentiral tudi nekatere druge aktualne politične teme, med drugim vprašanje podpore predlogu zakona o dostojnem pokopu, ki so ga pripravili v NSi. Pojasnil je, da SDS na nobenem organu doslej še ni sprejela stališča o tem predlogu. Preden se bodo odločili, namreč želijo prisluhniti še mnenju organizacij, ki neposredno zastopajo pravice in dostojanstvo tistih, ki jih je treba še pokopati.

Na vprašanje, ali nov zakon potrebujemo ali zadostuje obstoječi, pa je odvrnil, da "v normalni državi ne bi potrebovali nobenega zakona, zato da se pokoplje mrtve". "Vsaj napol civilizirana ljudstva so svoje mrtve pokopavala prej, preden se je vedelo, kaj pomeni beseda zakon. Samo barbare je bilo treba v to prisiliti," je poudaril.

Janša je sicer v današnjem pogovoru z občani Litije, ki ga je povezoval Božo Predalič, podrobneje predstavil knjižna dela, ki jih je izdal v zadnjem času. V prihodnje načrtuje še nekaj nadaljevanj Noriškega kraljestva, dela pa tudi na knjigi, ki opisuje čas slovenskega predsedovanja Evropski uniji.

Ob tem je Janša med drugim tudi razkril, da se širi pobuda za ustanovitev novega pisateljskega društva, ki bo najbrž nastalo v kratkem.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov