Slovenija

Naj 2. januar spet postane praznik!

Žiga Kariž
2. 1. 2015, 16.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Slovenska vlada je leta 2009 z željo, da bi se približala državljanom, vzpostavila spletno mesto, prek katerega lahko vsak državljan ljudem, ki upravljajo našo državo, predstavi svoj predlog in ga argumentira.

Vse, kar je na strani zapisano, vladni uradniki pregledajo in ocenijo. Nekatere predloge zavržejo, druge posredujejo pristojnim ministrstvom ali drugim institucijam, ki predlagatelju zgolj odgovorijo ali pa njegov predlog celo uvrstijo med gradiva, ki se pozneje uresničijo v obliki uredb, odlokov ali celo zakonov.

Na strani, ki jo ureja urad vlade za komuniciranje, se je do zdaj pojavilo že več kot 4000 predlogov, ki jih je mogoče komentirati in o njih glasovati. Nekateri so resni in že na prvi pogled koristni, drugi malce manj. Ugotovimo lahko, da so predlogi v dobri meri odziv na aktualno dogajanje v naši državi. Tako se na strani pojavlja cela množica predlogov vladi, kako naj se loti varčevanja in kako naj bolj smotrno porabi naš denar.

Med predlogi je veliko tudi takih, ki jih je navdihnila sodna saga predsednika opozicije Janeza Janše: predlagatelji so od vlade zahtevali preprečitev opravljanja funkcije poslanca, do nadzora sodne veje oblasti. Priljubljena tema so tudi tajkuni, njihovi krediti in banke, saj je vlada prejela več predlogov, kako bi lahko povrnila izgubljeni denar in kakšne kazni si tajkuni zaslužijo. Vlada dostikrat tudi ni pravi naslov za vse predloge in pripombe, ki jih imamo državljani, a včasih nam pomaga že, če lahko tisto, kar nas teži, nekam napišemo ali na glas povemo. Mi smo naredili kratek izbor predlogov, ki so na takšen ali drugačen način pritegnili največ pozornosti.

Državljan, ki se skriva za vzdevkom Mavrica 123, je zapisal tisto, kar si danes zagotovo želi velik del Slovenije: da bi drugi januar spet postal dela prost dan. Meni, da gospodarstvo z ukinitvijo tega, nekoč dela prostega dneva ni pridobilo nič, da so na izgubi le turistični delavci, ki imajo zaradi tega manj zaslužka.

Si predstavljate, da bi se tako, kot se zbirajo sličice priljubljenih nogometašev in košarkarjev, zbirale tudi sličice poslancev? To namreč predlaga Tomaž Majer z namenom povečanja politične zavesti v naši državi. Predlaga tudi, da bi pod slikami ljudskih predstavnikov nato vpisovali statistične podatke, kot so predlogi, ki jih poslanec poda, njegova glasovanja ali morebitni njegov odstop.

Ukinitev obveznega cepljenja otrok je vse bolj vroča tema, tako da ne čudi, da se je tak predlog znašel tudi na spletni strani predlagam vladi.si. V obrazložitvi je predlagatelj dezekpada zapisal(a) tudi, da naj o zdravju otroka odločajo starši, in ne država, ki pri tem zoper tiste, ki se ne podvržejo kolektivnemu cepljenju, uporablja celo represivne metode.

Med predlogi so se seveda znašli tudi znameniti »chemtrailsi« oziroma geoinženiring. Civilna iniciatica Modro nebo vladi predlaga, naj razišče geoinženiring in kemično zapraševanje atmosfere, dimljenje atmosfere z letali in zastiranje sonca z umetno letalsko oblačnostjo. Vladi predlaga tudi, da hkrati s tem odpre tudi vprašanje elektromagnetnega obsevanja atmosfere.

Med bolj komične predloge vlade zagotovo spada ta, ki ji svetuje, naj se pri promociji in trženju kulture in znanosti zgleduje po Damjanu Murku. Po mnenju predlagatelja je Damjan Murko namreč najboljši, najprodornejši in tudi najuspešnejši podjetnik in trgovec v Sloveniji. Kot dokazilo za to je predlagatelj navedel: »Kot vidimo, je iz svojega navadnega dreka in nekvalitete znal izvabiti polno denarja in priti do slave.«

Dostikrat je tako, da moramo zavezanci na vračilo dohodnine čakati nekaj manj kot dve leti od dneva plačila akontacije dohodnine. Ta akontacija dohodnine bi nam v tistem času prišla prav za plačilo raznih stroškov, vendar nam ta denar po zdajšnji ureditvi ni na voljo, s tem pa brezobrestno kreditiramo državo. Zaradi navedenega eden od državljanov predlaga vladi spremembo zakona o dohodnini tako, da se dohodnina vračala z obrestmi.

Med zapisi, naslovljenimi na vlado, je tudi jezno pismo 16-letnega dekleta, ki so ji morali že dvakrat presaditi pljuča. Mati je nezaposlena, saj skrbi zanjo, oče je policist. In ko je vlada napovedala nižanje plač v javni upravi, jo je to tako močno razburilo, da je med drugim zapisala: »Imam predlog: namesto da sebi polnite žepe in jemljete državi, dajte raje revnejšim družinam in tistim, ki so v stiski …«

Pogosto se predlogi nanašajo tudi na promet. Nekateri očitno menijo, da tisti starejši ne spadajo več za volan. Marija Krajnc bi tako vzela vozniška dovoljenja kar vsem, ki dopolnijo 80 let.  

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste