Slovenija

Objavljen javni natečaj za novega generalnega direktorja policije

M.J.
24. 11. 2014, 14.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ministrstvo za notranje zadeve je objavilo javni natečaj za novega generalnega direktorja policije. Vlada je namreč konec oktobra razrešila Stanislava Venigerja s tega položaja in za v. d. direktorja imenovala Marjana Fanka.

policija

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar se je za razrešitev Venigerja odločila, ker ji zakon omogoča, da v roku enega leta od nastopa funkcije poda predlog za razrešitev generalnega direktorja policije. Odločitev pa po njenih besedah "sodi v kontekst vizije", ki jo ima kot ministrica pri upravljanju resorja.

Kandidat za novega generalnega direktorja policije mora imeti opravljeno specialistično izobraževanje po visokošolski strokovni izobrazbi, ne sme biti pravnomočno obsojen zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, oz. ne sme biti pravnomočno obsojen zaradi drugega kaznivega dejanja na nepogojno kazen več kot tri mesece zapora. Prav tako zoper njega ne sme biti vložena pravnomočna obtožnica zaradi naklepnega kaznivega, ki se preganja po uradni dolžnosti.

Kandidat mora biti slovenski državljan s stalnim prebivališčem v EU in ne sme imeti dvojnega državljanstva; mora biti varnostno preverjen, pri čemer zanj ne sme obstajati varnostni zadržek, prav tako mora imeti ustrezne psihofizične sposobnosti. Ne sme biti član politične stranke.

Opravljen mora imeti izpit za izvajanje policijskih pooblastil ali šolo za policiste ter dostop do tajnih podatkov stopnje strogo tajno, strogo tajno - EU in strogo tajno - Nato. Pogoje je tudi najmanj 15 let delovnih izkušenj v policiji in najmanj osem let na vodstvenih delovnih mestih v javnem sektorju.

Pisno prijavo morajo kandidati poslati do 2. decembra. Izbrani kandidat bo imenovan na položaj za dobo petih let z možnostjo ponovnega imenovanja.

Prav tako je ministrstvo objavilo javne natečaje za generalnega sekretarja, generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge ter generalnega direktorja direktorata za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo.

Kandidat za omenjene funkcije mora biti slovenski državljan, imeti mora visokošolsko univerzitetno izobrazbo, najmanj sedem let delovnih izkušenj, ne sme biti pravnomočno obsojen zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, in ne sme biti obsojen več kot šestmesečno nepogojno zaporno kazen. Prav tako zoper njega ne sme biti vložen pravnomočna obtožnica zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti.

Kandidat mora imeti poleg tega dovoljenje za dostop do tajnih podatkov stopnje strogo tajno, tajno - EU in strogo tajno - Nato. Ob prijavi mora predložiti tudi vizijo prednostnih nalog organa.

Rok za pisno prijavo je tudi v teh primerih 2. december. Posebna natečajna komisija, ki jo imenuje uradniški svet, ugotovi, kateri kandidati izpolnjujejo pogoje za položaj in kateri kandidati so glede na svojo strokovno usposobljenost primerni za ta položaj.

Direktorat za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo na ministrstvu za notranje zadeve je do 15. oktobra vodil Bojan Trnovšek. Kot v. d. ga je nasledila Nina Gregori.

Generalni sekretar ministrstva za notranje zadeve Domen Bizjak je bil generalni sekretar v času, ko je pod ministrstvo spadala tudi javna uprava. Po razcepitvi na dve ministrstvi je postal generalni sekretar na ministrstvu za javno upravo, na notranjem ministrstvu pa je v. d. generalne sekretarke postala Barbara Šefman Sardoč.

Direktorat za policijo in druge varnostne naloge pa trenutno kot v. d. vodi Aleksandra Spasojević, saj se je prejšnji direktor Miroslav Žaberl upokojil.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste