Slovenija

Zapora predora Dekani

Tilen Pajek
24. 11. 2014, 20.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Trenutna polovična zapora čaka tiste, ki se vozite proti Ljubljani, obeta pa se popolna zapora v obratno smer, promet bodo preusmerili po lokalni cesti. Dela v predoru so razdelila javnost, na spletu so se pojavile pritožbe.

STA

Pred kratkim je voznike jezila kolona pri Uncu, zdaj so na vrsti zastoji pred predorom Dekani.

Dars bo v sklopu del, ki zajemajo odpravo napak ob zaključku 10-letne garancijske dobe, v predoru Dekani uredil notranji obok, popravil vozišča, izpeljal manjša popravila pogonskih central, odpravil napake na podpornih in opornih konstrukcijah ter uredil nadgradnjo elektrostrojne opreme.

Kljub temeljiti obrazložitvi, ki so nam jo podali na družbi za avtoceste, so se pojavila nekatera negodovanja voznikov. Izvajalca del javno sprašujejo: »Bo Dars vrnil denar?« Na plakatu, ki je zaokrožil po družbenih omrežjih, so zapisali: »Vozniki, ki delajo, živijo ali karkoli na eni in drugi strani tunela Dekani, so plačali polno cestno takso in vinjeto zato, da se sedaj vozijo po stari cesti.« Razjezilo jih je, da bodo na začetku meseca predorsko cev proti Obali do 21. decembra popolnoma zaprli. Promet bo potekal po stari cesti med Črnim Kalom in Srminom.

STA

Da so dela nujna, so za Svet24 potrdili na Darsu: »Popolna zapora enega smernega vozišča je potrebna zaradi injektiranja temenskih razpok notranjega oboka predora Dekani. Prav tako je popolna zapora potrebna zaradi montaže elektroopreme v temenskem delu predora, odpiranja kinet, izdelave požarnih niš ter testiranja vgrajene opreme.« Ta zapora je lokalno prebivalstvo razdelila. Na eni strani so tisti, ki izvedbo del razumejo, na drugi pa tisti, ki so nad odnosom družbe razočarani, saj naj bi poleg drugega izredno slabo obveščala javnost. Tudi ta očitek darsovci zavračajo in pojasnjujejo: »Javnost je bila o delih obveščana prek naše spletne strani, prek prometno-informacijskega centra, mediji, ki so izrazili željo, so dobili izjavo. O zapori obveščamo tudi prek elektronskih portalov nad avtocesto. Sicer pa voznicam in voznikom priporočamo, da pred potjo pokličejo prometno-informacijski center za državne ceste na številko 1970, kjer jim bodo operaterji poskušali dati čim bolj celovito informacijo o stanju na cestah.«

Kljub spletni objavi plakata z negodovanji nam povedo, da pritožb uporabnikov niso prejeli. Jana iz Dekanov je o tej tematiki za Svet24 povedala: »Mislim, da bo v teh dneh več nejevolje pri prebivalcih, ki živijo v Rižani ali Cepkih. Oni živijo tik ob cesti, in če bo prihajalo do zastojev, nimajo druge alternative, kot da se od doma odpravijo po tej cesti. Dekančani bomo uporabljali nekaj stranskih poti, ki smo jih uporabljali pred leti, ko tunelov še ni bilo.« Za zdaj se s to težavo ne obremenjujejo, saj si ne predstavljajo, kako bo zadeva stekla. Pri napovedi o povečanem prometu skozi naselja pa opozarja: »Upamo, da bodo vozniki strpni in previdni, saj so ob cesti mnoge hiše, med drugim tudi šola.«

Prebivalci Darsu očitajo tudi amatersko upravljanje z avtocestami in da vse stroške, tudi izgubo, vedno plačajo davkoplačevalci. Bo pa Dars v obdobju zapore zaradi skrajšanja cestninske ceste znižal cestnino za vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone. Zapora, ki naj ne bi prinesla takih zastojev kot na Uncu, bo nedvomno izzvala še kakšno kletvico voznikov, vendar verjamemo, da bo obnova zagotovila še bolj varno vožnjo skozi predor.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste