Slovenija

»Računalniški strokovnjak« na sodišču

tr
21. 11. 2014, 09.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na sodišču bi se včeraj moralo nadaljevati sojenje kvazi računalniškemu geniju Matjažu Roglju zaradi poslovne goljufije, »težke« 50.000 evrov. A ker se sojenja ni udeležila ključna priča, je sodnica sojenje prestavila. Datum obravnave ni znan.

Arhiv Svet24

Matjaž Rogelj je pred trinajstimi leti dodobra razburkal slovensko javnost. Najprej je bila nad njim navdušena, saj se je leta 2001 kot 22-letni študent pravne fakultete predstavljal v vlogi zmagovalca na svetovnem računalniškem tekmovanju v Braziliji. Podjetje Hermes Softlab mu je plačalo pot v Avstralijo, kamor naj bi bil vabljen na računalniško izpopolnjevanje, za priprave na izmišljeno prvenstvo pa je okoli 40 tisoč evrov odštelo tudi ministrstvo za šolstvo.

Vendar je kaj kmalu prišlo na dan, da tovrstnega tekmovanja onkraj celine sploh ni bilo. Zaradi česar je prvotno navdušenje nad njim zbledelo in se pri marsikaterem sprevrglo v zgražanje. Rogelj je moral za svojo potegavščino seči v žep in na podlagi sodne odredbe vrniti ves denar z obrestmi vred, skupno okoli 58 tisoč evrov. Prav tako se je znašel v preiskavi zaradi goljufije. Ker pa je izvedenec ocenil, da je bil v času kaznivega dejanja neprišteven, sojenja sploh ni bilo.

Tožilstvo Matjažu Roglju (zdaj ima svoje podjetje in se preživlja tudi kot stečajni upravitelj) in njegovemu podjetju Maius očita, da sta pred leti okoli prenesla eno od svojih strank, podjetje Arifi in Arifi, v imenu katerega sta urejala davčne obveznosti. Obtoženi naj bi predstavniku tega podjetja razložil, da ima Maius poseben račun za plačevanje davka in tudi znanstva na davkariji. Če Arifi in Arifi poravna svoje obveznosti do konca leta 2008, bo uredil, da bo plačal le polovico dolgovane vsote. Rogelj je po podatkih iz obtožnice navedel, da je podjetje dolžno 120 tisoč, in oškodovanec mu je izročil 50 tisoč evrov gotovine, da to uredi. A ta denar nikoli ni prišel na Dursov račun, izkazalo pa se je tudi, da je dolg oškodovanega podjetja v resnici znašal 40 tisoč evrov. Obtoženi očitek zavrača.

Prag hrama pravice bi moral včeraj prestopiti Semedin N., ki naj bi bil zraven, ko je oškodovanec izročil gotovino Roglju. A težko pričakovana priča, ki jo je sodišče že nekajkrat vabilo in tudi kaznovalo, včerajšnjega izostanka ni opravičila. Zato je Rogljev odvetnik Matjaž Markelj predlagal, naj sodišče brez zaslišanja priče zaključi sojenje. Po njegovem mnenju se Semedin izogiba sojenju zaradi davčnih grehov. S tem predlogom se tožilstvo ni strinjalo in je menilo, da je preuranjen ter da je treba priči prisluhniti. Enakega mnenja je bila sodnica. Zato je narok preložila, datum bo znan naknadno. Bo pa do naslednje obravnave sodišče preverilo, kakšne so možnosti, da pričo, ki živi v Nemčiji, zaslišijo prek videokonference.

Poleg tega se bo pozanimalo pri domžalskih policistih, ali Semedin N. prihaja v Mengeš k ženi, kakor trdi oškodovanec.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste