Slovenija

Cerar našel rešitev za izhod iz krize

STA/J.P.
13. 11. 2014, 11.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Odprt in konstruktiven socialni dialog lahko bistveno prispeva k uspešnemu izhodu Slovenije iz krize, je na tretjem kongresu Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) v Ljubljani poudaril premier Miro Cerar. Ob tem je izpostavil, da so pred socialnimi partnerji zahtevne odločitve in kompromisi.

KMA

Cerar je kot eden osrednjih govornikov na dogodku uvodoma izpostavil, da je ZDS že dve desetletji pomemben člen v socialnem dialogu. Prav sodelovanje med socialnimi partnerji je danes zaradi ponovnega vzpostavljanja družbene stabilnosti, spodbujanja konkurenčnosti gospodarstva in zagotavljanja socialne države ključnega pomena, je pristavil.

Ob tem je spomnil, da so socialni partnerji tik pred začetkom pogajanj za postopno oblikovanje novega socialnega sporazuma, s katerim bodo pripravljene temeljne razvojne prioritete in čvrsta opora za nujno potrebne strukturne spremembe.

Vlada bo, tako Cerar, izvajala projekte in vodila politike, ki bodo spodbujali gospodarsko rast ter prispevali k znižanju brezposelnosti. 

"Odprt in konstruktiven dialog med nami lahko bistveno prispeva k uspešnemu izhodu iz krize. Seveda pa ne bo šlo brez težkih, zahtevnih odločitev in kompromisov," je navedel.

Trendi gibanja bruto domačega proizvoda (BDP) sicer po njegovih besedah vzbujajo upanje, da se Slovenija vrača na pravo pot, a to ne bo zadostovalo za izhod iz krize, če gospodarstvo ne bo imelo podpore v širši stabilnosti in ustreznem pravnem vrednostnem okviru.

Med ključnimi vladnimi izhodišči za pomoč gospodarstvu je omenil zagotavljanje politične stabilnosti, saj da brez nje ni ne učinkovite pravne države ne predvidljivega in zanesljivega gospodarskega okolja.

Vlada bo, tako Cerar, izvajala projekte in vodila politike, ki bodo spodbujali gospodarsko rast ter prispevali k znižanju brezposelnosti. "Ustvarili bomo gospodarstvu dovolj prijazno in stabilno poslovno okolje z bistveno manjšimi administrativnimi ovirami," je napovedal.

Predsednik vlade je poudaril tudi, da bodo spodbujali učinkovitejše delovanje pravosodja, da bodo imela podjetja možnost hitrega in učinkovitega uveljavljanja pravic. Kot je zatrdil, se bodo izogibali dosedanji praksi, "ko se je na mnoge posamezne probleme prehitro in nepremišljeno odzivalo z zakonskimi spremembami". Predvsem pa bo treba začeti spoštovati veljavno zakonodajo, ki je ponekod povsem ustrezna, je menil.

Vlada se bo za zagon gospodarstva trudila tudi z razvojnimi projekti, ki bodo imeli velike multiplikativne učinke, poskrbela pa bo še za strateški premislek glede razvoja gospodarstva skozi strategijo pametne specializacije, je nanizal premier. Pri projektnem financiranju projektov bo sledila "jasnim kriterijem izbire", je napovedal.

Kot enega od vzvodov preobrazbe slovenskega gospodarstva sicer Cerar vidi zeleno reformo. V tej luči bo eden ključnih razvojnih projektov energetska sanacija stavb v javni in zasebni lasti, kar naj bi bilo spodbudno tudi za gradbeništvo in lesnopredelovalno industrijo.

Po njegovih besedah bo dvigovanje rasti BDP potekalo tudi prek odpravljanja kreditnega krča, prestrukturiranja podjetij, izboljšanja korporativnega upravljanja in privatizacije, spodbujanja izvoza, sistematične krepitve konkurenčnosti ...

"Številnih izzivov se je treba lotiti dovolj enotno, vztrajno, potrpežljivo. Ob mnogih izzivih lahko namreč pozitivne temelje dosežemo le s pretehtanimi postopnimi koraki. Vlada je svoje prve korake že naredila," je dejal predsednik vlade.

V tem kontekstu je omenil predlog rebalansa za letošnje leto in predlagane proračunske ukrepe za leti 2014 in 2015, "ki ne prinašajo radikalnih posegov, temveč iščejo ustrezne kompromise". Spremembe proračunov niso potrebne le zaradi zavez do tujine, temveč za konsolidacijo javnih financ in ustavitev nadaljnjega zadolževanja, kar je ključno za normalno upravljanje države, je sklenil.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste