Slovenija

Pršut združuje Slovence in Hrvate

Franci Koncilija
23. 10. 2014, 18.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Medtem ko Hrvati zadnje čase spet inscenirajo mejne konflikte na ribolovnem območju v Piranskem zalivu, je na kulinaričnem področju prišlo do opaznih pozitivnih premikov. Sklenjen je bil kompromis in oba naroda sta istrski pršut razglasila za slovenskega in hrvaškega.

Wikipedia

Slovenski in hrvaški proizvajalci istrskega pršuta so nedavno podpisali sporazum, s katerim je istrski pršut postal prvi skupni avtohtoni kmetijsko-prehranski proizvod Slovencev in Hrvatov. Tako je proizvodnja tega pršuta odslej razširjena na slovensko in hrvaško Istro, s skupnim pečatom za celotno področje proizvodnje, vključno z zaščitnim znakom izvirnosti v skladu s standardi Evropske unije.

Sporazum je podprlo tudi nekaj lokalnih skupnosti na obeh straneh meje in hrvaško ministrstvo za kmetijstvo. Omenjeni sporazum so dosegli s pomočjo modela čezmejnega sodelovanja, kar bo na osnovi pridobljenih izkušenj močna spodbuda in odlična nadgradnja za vsa prihodnja podobna sodelovanja.

Poznavalci zatrjujejo, da je ta uspeh samo eden od mnogih, ki bodo sledili na področju zaščite avtohtonih slovenskih in hrvaških prehranskih izdelkov. Z vprašanji o tem smo se obrnili tudi na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. »Republika Hrvaška je na Evropsko komisijo vložila vlogo za registracijo istrskega pršuta. Zoper vlogo je ugovarjala Republika Slovenija, saj se tudi v Sloveniji, na območju slovenske Istre, proizvaja istrski pršut,« so nam uvodoma pojasnili na ministrstvu in dodali, da so se predstavniki proizvajalcev istrskega pršuta ter ministrstev iz Slovenije in Hrvaške zaradi ugovora Slovenije srečali na treh strokovnih sestankih, na katerih se je usklajevala t. i. specifikacija za istrski pršut. »Končna različica specifikacije omogoča, da lahko istrski pršut proizvajajo tako hrvaški kot slovenski proizvajalci na predpisanem geografskem območju. S tem ni bilo več ovir za sklenitev sporazuma med Slovenijo in Hrvaško, ki sta tako na Evropsko komisijo vložili skupno vlogo za zaščito tega proizvoda pri Evropski komisiji,« so zapisali na ministrstvu.

Kakšen pomen ima pravzaprav omenjeni dogodek in kakšen pomen ima prizadevanje Hrvaške, ki želi na podoben način zaščititi svoj teran? »Teran je v EU zaščiteno ime za vino z zaščiteno oznako porekla. Vino teran se prideluje le na območju vinorodnega okoliša Kras,« pojasnjujejo na ministrstvu in dodajajo, da se vino sorte teran iz hrvaške Istre razlikuje od vina, ki ga pridelujejo slovenski pridelovalci terana. »V primeru, da hrvaški pridelovalci označujejo sorto teran na svojem vinu, prihaja v odnosu do potrošnika do zmede in zavajanja na tržišču. Hkrati pa to pomeni kršitev pravnega reda EU. Na te kršitve so bili s strani slovenske vinarske inšpekcije že opozorjeni tudi hrvaški inšpekcijski organi. Opcija čezmejne zaščite terana z Republiko Hrvaško po našem mnenju ni primerna, saj gre za drugačno vino,« še pravijo na kmetijskem ministrstvu. Vse kaže, da zadeve še zdaleč niso enoznačne, zato Slovenci upravičeno pričakujejo, da si bo Cerarjeva vlada še kako prizadevala za slovenske interese na vseh področjih. Zadnji ribiški incident ne daje nobenega pravega upanja! Dejstvo namreč je, da hoče Hrvaška postati najvplivnejša država na Balkanu – na vojaškem, gospodarskem in političnem področju.

FOTOPOUDAREK: Pršut je prvi skupni avtohtoni kmetijsko-prehranski proizvod Slovencev in Hrvatov.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste