Slovenija

Peterle: Informacija o mojem dodatnem zaslužku ne drži

STA/J.P.
14. 10. 2014, 13.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Evropski poslanec Lojze Peterle (EPP/NSi) je danes dejal, da informacija o njegovem dodatnem zaslužku, ki jo je v ponedeljek v svoji bazi podatkov objavila nevladna organizacija Transparency International (TI), ne drži. Kot je zatrdil, je sicer res, da je član več odborov in fundacij, vendar za to ne prejema finančnega nadomestila.

Mediaspeed

"Nisem prijavil nobenih dodatnih dohodkov, ker jih nimam, sem pa, ker tako zahtevajo pravila, navedel, v katerih odborih oz. nevladnih organizacijah delam," je za STA pojasnil Peterle.

Podatke TI o do 3499 evrov dodatnih prihodkov je označil za "čisto izmišljotino". "Ne vem, kako so sešteli nekaj, česar v moji prijavnici ni bilo," je še dejal Peterle, ki je tudi napovedal, da bo predložil izjave tajnikov organizacij, v katerih deluje.

Organizacija je bazo podatkov o prihodkih parlamentarcev objavila na spletni strani http://www.integritywatch.eu. Gre sicer le za okviren podatek in ne natančne vsote, saj so dohodki razdeljeni v kategorije, pri čemer je najvišja "10.000 evrov ali več mesečno". Ostale kategorije so od 0 do 499 evrov, od 500 do 999 evrov, od 1000 do 4999 evrov ter od 5000 do 9999 evrov mesečno.

Evropski poslanci morajo v skladu s kodeksom ravnanja, ki velja od leta 2012, jasno objaviti vse svoje plačane dejavnosti, ki jih opravljajo izven Evropskega parlamenta, in vse morebitne druge zadolžitve ter delovanja, ki bi lahko pomenili navzkrižje interesov.

Transparency International upošteva vsak vir dohodka oz. vsako dejavnost parlamentarca ob njegovem poslanskem mandatu, tako da se zneski, čeprav okvirni, seštevajo. Dejansko izplačanih dohodkov pa iz baze podatkov ni moč razbrati, temveč le ocenjeno najvišjo možno vsoto glede na prijavljene vire dohodkov.

Evropski parlament je kodeks sprejel po izbruhu korupcijske afere, ki jo je leta 2011 razkril britanski časnik Sunday Times. Vanjo je bilo vpletenih več evropskih poslancev, med njimi Slovenec ZoranThaler, ki je krivdo priznal, sodišče pa mu je nedavno izreklo kazen dve leti in pol zapora v obliki vikend zapora, 32.250 evrov denarne kazni in petletno prepoved opravljanja javne funkcije.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan