Svet

Jemljejo spolne sužnje, režejo jezike in ude, masovno obglavljajo

B.K.
14. 10. 2014, 13.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Medtem, ko se Kurdske sile na severu Sirije borijo za obrambo mesta Kobane, ki je glavno mesto demokratične, sekularne in pluralistične Kurdske regije, prihaja na plan vse več grozljivih podrobnosti o delovanju džihadistov iz Islamske države. (IS).

V članku nedeljske številke svoje propagandne revije Dabik, so džihadisti prvič jasno priznali, da zadržujejo in prodajajo jazide kot sužnje, ženske pa prodajajo celo kot spolne sužnje. Na ta dejanja so džihadisti celo ponosni, saj so prepričani, da z zasužnjenjem ljudi, ki niso sunitski muslimani, spoštujejo prvotni pomen islamskega šeriatskega prava.

Reuters

»Po zajetju so jazidske ženske in otroke razdelili med borce Islamske države, ki so sodelovali v operacijah na Sindžarju.« - Human Rights Watch 

Na drugi strani pa begunci iz mesta Kobane opisujejo grozljive prizore, ki so jim bili priča. Džihadisti naj bi tako obglavljali zajete civiliste in vojake, mučili preživele tako, da jim režejo ude, jezike in drugače maličijo telesa. Trupla džihadisti obešajo ali puščajo na vidnih mestih

Reuters

V mestu Kobane se sicer še vedno nahaja okoli 12.000 civilistov, ki bodo, v kolikor mesto pade, žrtev genocida s strani borcev IS. Zaradi vedno manjšega števila Kurdskih vojakov, mesto zdaj brani vedno več otrok.

V avtonomnih kurdskih regijah sicer vlada svoboda, sekularizem in demokracija; enakost in okoljski trajnostni razvoj. V kurdskih samoupravnih organih v enakem številu delujeta oba spola, obstaja pa tudi jasna zavrnitev etničnih in verskih fundamentalizmov in nacionalizmov.

Islamska država sicer nadzoruje že polovico mesta Kobane, pomoči mednarodne skupnosti pa praktično ni. Sosednja vojaška velesila Turčija, ki je že dolgo časa v sporu z Kurdsko manjšino pa ne le, da ne priskoči na pomoč, ampak celo napada Kurde. Turška bojna letala so namreč sinoči bombardirala položaje na jugovzhodu Turčije, kjer so utrjeni člani prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK). Gre za prve napade na PKK od dogovora o prekinitvi ognja, sklenjenega v začetku leta 2013, letalski napadi pa naj bi PKK zadali hud udarec.

Udeleženci konference so poudarili , da grobih kršitev človekovih pravic, ki so jih zagrešili skrajneži, ni moč z ničimer upravičiti. Zlorabo verskih izrazov pa da je treba odločno zavračati in tudi ukrepati proti temu.

Nasilje in terorizem islamskih skrajnežev so sicer ostro obsodili tudi verski voditelji islamskih skupnosti na Balkanu, ki so se konec tedna sešli na konferenci na Dunaju. Dvodnevne konference Islam na Balkanu, ki je potekala v petek in soboto, so se udeležili veliki muftiji iz Srbije, Hrvaške, Črne gore, Makedonije in Sandžaka ter visoki predstavniki islamske skupnosti iz Albanije, BiH, Kosova, Slovenije, Madžarske in Nemčije.

Reuters

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan