Slovenija

V Izoli in Piranu bo potreben drugi krog

STA/J.P.
6. 10. 2014, 13.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Medtem ko so v Kopru in Ankaranu župana dobili že v nedeljo, bo v preostalih dveh istrskih občinah potreben drugi krog volitev. Tako v Izoli kot v Piranu najbolje kaže aktualnima županoma Igorju Kolencu in Petru Bossmanu. Na ravni volitev v občinske svete je SMC ohranil vsaj del zaleta z državnozborskih volitev.

Mediaspeed

V Izoli je aktualni župan Kolenc, ki je kandidiral kot neodvisni kandidat, podprli pa so ga SD, Lista združeni za Izolo, Zveza za Primorsko ter Nova lista za Izolo, dobil 48,45 odstotka glasov. Njegov izzivalec v drugem krogu bo Branko Simonovič (DeSUS), ki je s 14,38 odstotka glasov prehitel Gregorja Periča (SMC) in Manco Vadnjal Stojanović (Izola je naša). Ostali trije kandidati so dobili manj kot deset odstotkov. Volilna udeležba je bila nekaj več kot 42-odstotna.

Tilen Pajek
V izolskem občinskem svetu bo slika precej zanimiva, saj so si po štiri mandate zagotovili SMC, SD in DeSUS, tri mandate v 23-članskem občinskem svetu (dva sedeža pripadata predstavnikoma italijanske narodne skupnosti) pa je dobila IJN.

Kolenc je za STA priznal, da bi si želel zmage v prvem krogu, vendar je bilo to glede na število protikandidatov in udeležbo težko. Ob tem je bil kritičen do relativno nizke volilne udeležbe, kar vpliva tudi na delo župana. "Težava je zaznati potrebe in zahteve tistih, ki se ne vključujejo v lokalno skupnost," je pojasnil. Izpostavil je tudi mirno predvolilno kampanjo. To je po njegovem eden ključnih elementov, ki jih je uvedel s svojim prihodom.

Pestra sestava občinskega sveta, kjer Kolenc nima svoje liste, po njegovem ne bo predstavljala težave: "Mislim, da je tudi prav iskati konsenze z vsemi, ki so v občinskem svetu. Mislim, da smo dejansko tudi dokazali v teh štirih letih, da smo večino ključnih, večjih stvari rešili tudi z večino v občinskem svetu - ne samo tistih, ki so me podpirali, ampak tudi ostalih, ki so menili, da je to prav."

V Piranu je Peter Bossman, ki je po zapletu s kandidaturo SD v Kopru ostal edini županski kandidat te stranke v Istri, prejel 47,2 odstotka glasov, njegov nekdanji sodelavec Sebastjan Jeretič (Slovenija za vedno) pa 32,54 odstotka. Ostalih pet kandidatov je končalo precej v ozadju. Volitev se je udeležilo dobrih 44 odstotkov volilnih upravičencev.

V piranskem občinskem svetu se je SD celo okrepil, saj je v 25-članskem svetu povečal število mandatov iz šest na osem. Slovenija za vedno (SZV) je dobila pet mandatov, še enega pa sestrska lista Piran je naš. Tri svetnike bo imel SMC, po dva DeSUS in Oljka ter enega SDS. Trije mandati pripadajo italijanski narodni skupnosti.

Bossman je za STA povedal, da je zelo zadovoljen, čeprav je po tihem upal na zmago v prvem krogu, a je hkrati vedel, da bo pri sedmih kandidatih to težko. Tudi sam je ob nizki volilni udeležbi pozval k udeležbi v drugem krogu: "Vsak glas šteje, ne glede na to, ali bodo volili zame ali za koga drugega, ampak je zelo važno, da vsak opravi svojo državljansko dolžnost."

Aktualni piranski župan računa na zmago, zdaj pa upa, da bo v prihodnjih dveh tednih govora o programih. "Jaz nisem tisti, ki bo vodil kakšno umazano kampanjo. Mi smo tudi zdaj vodili zelo pozitivno kampanjo," je dodal. Ponosen je tudi na rezultat stranke.

Jeretič pa je v izjavi za medije zapisal, da je v prvem krogu predstavil temeljne smernice programa in dnevno predstavljal posamezne programske točke, s tem pa namerava nadaljevati tudi v drugem krogu.

Sam ocenjuje, da so v zaključku dosedanje kampanje namesto programa in vizije razvoja prevladali negativizem in incidenti, močna čustva ter strah. Sedaj pa sta po njegovih navedbah na voljo samo dve izbiri. "Ali se bodo volivci odločili za nadaljevanje sedanjega stanja ali pa bodo le prevladale ambicije po spremembah in razvoju," je dodal.

Končni neuradni rezultati niso spremenili razmerja sil v Kopru in Ankaranu. V koprski mestni občini je Boris Popovič (Koper je naš) dobil 52,77 odstotka glasov, Aleš Bržan (SMC) pa 24,49 odstotka. Potrjuje se tudi, da Popovič ne bo imel absolutne večine v mestnem svetu. KJN je namreč dobila 13 svetnikov, sestrska Slovenija za vedno pa dva svetnika od skupno 33 (trije mandati gredo italijanski narodni skupnosti). Na drugem mestu med listami je SMC s sedmimi svetniki, ob odsotnosti SD je presenetila Združena levica s tremi mandati.

Gregor Strmčnik po zmagi z dvotretjinsko večino ne bo imel večjih težav v ankaranskem občinskem svetu. Od 13 svetnikov jih bo kar osem iz vrst liste Radi imamo Ankaran, ki je podprla Strmčnika, Slovenija za vedno je dobila tri svetnike, enega pa Ankaran je naš. Enega svetnika ima italijanska narodna skupnost.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste