Slovenija

Na Gorenjskem drugi krog le v Kranju, v Škofji Loki in na Jesenicah

STA/J.P.
6. 10. 2014, 11.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Od 18 gorenjskih občin bo drugi krog županskih volitev potreben le v Kranju, Škofji Loki in na Jesenicah. V skoraj vseh občinah, kjer so nastopili, so vnovič zmagali dosedanji župani. Izjema je Kranjska Gora, kjer je bil Jure Žerjav neuspešen v boju za četrti zaporedni mandat.

Volilni izid v Kranjski Gori je bil tudi največje presenečenje, saj je Žerjav (s podporo volivcev) brez kakšnih večjih napak občino uspešno krmaril zadnjih 12 let. Vendar pa je na tokratnih volitvah občane bolj prepričal Janez Hrovat, ki je prav tako nastopil s podporo volivcev in z 59 odstotki glasov vknjižil prepričljivo zmago. Žerjav je zbral skoraj pol manj glasov.

"Žal je dolina reagirala drugače, kot smo pričakovali. Vedno sem se trudil peljati občino v smeri normalne evropske občine brez afer, brez populizma, z dobrimi projekti, ampak očitno sta na teh volitvah zmagala populizem in bahaštvo," je izid volitev komentiral Žerjav, ki Hrovatu želi, da bi uspešno nadaljeval njegovo delo.

Občino mu prepušča v dobri kondiciji, saj je v proračunu presežek, tik pred realizacijo pa je več projektov. Hrovat je ob izvolitvi obljubil, da bo za Zgornjesavsko dolino naredil vse, kar je v njegovi moči. Kot je povedal, je kot podjetnik vajen voditi in ima poštene namene. "Prepričal bom vsakega, da bomo skupaj začrtali novo pot v Kranjski Gori," je sklenil.

Uspešen pri branjenju četrtega mandata je bil medtem bohinjski župan Franc Kramar (s podporo volivcev), ki se je pomeril z znanim novinarjem Bojanom Travnom. Slednjega je podprlo tudi več vidnih imen v bohinjskem turizmu, a je Kramar vseeno prepričal 58 odstotkov volivcev in s vojo listo osvojil tudi skoraj polovico mest v občinskem svetu.

Brez konkurence na Gorenjskem sta bila žirovniški in žirovski župan Leopold Pogačar (s podporo volivcev) in Janez Žakelj (NSi) ter edini županski kandidat na Jezerskem Jurij Rebolj (s podporo volivcev).

Zelo prepričljivi so bili tudi župan Železnikov Anton Luznar (SLS) s 84,3 odstotka in župan občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež (SDS) s 83,3 odstotka glasov ter radovljiški župan Ciril Globočnik (s podporo volivcev), ki je osvojil več kot 80 odstotkov glasov, in blejski župan Janez Fajfar (s podporo volivcev), ki je zbral skoraj 77 odstotkov glasov.

Za las pa so se drugemu krogu izognili v Naklem, kjer je z 52,4 odstotka glasov slavil sedanji župan Marko Mravlja iz SDS. Mravlja je eden od zgolj petih izvoljenih strankarskih županov na Gorenjskem, saj so veliko županskih in svetniških mest zasedli neodvisni kandidati. Med strankami je bila po številu osvojenih županskih funkcij v regiji sicer najuspešnejša SDS, ki ima skupaj z SLS župana tudi v občini Šenčur, kjer je slavil Ciril Kozjek.

Prav tako že v prvem krogu je slavil tržiški župan Borut Sajovic (s podporo volivcev), ki je v boju s tremi protikandidati zbral 61,2 odstotka glasov, v občinskem svetu pa si je njegova ekipa priborila tretjino sedežev. Kot je za STA povedal Sajovic, tudi v tem mandatu formalne koalicije ne bo ustanovil in bo iskal široko soglasje za projekte. Med prvimi bosta sprejemanje proračuna in občinskega prostorskega načrta.

Za manj kot 200 glasov se je zmaga v prvem krogu izmuznila aktualnemu škofjeloškemu županu Mihi Ješetu, čeprav se je v Škofji Loki za župansko mesto potegovalo kar osem kandidatov. Ješe je osvojil 47,5 odstotka glasov, njegov najbližji zasledovalec Metod Di Batista (SLS) pa je zbral 14,9 odstotka glasov.

Škofjeločane je najbolj prepričala tudi Ješetova lista, ki je dobila skoraj tretjino v občinskem svetu. "To bo res močna svetniška ekipa, s katero bomo lahko nadaljevali začeto delo," je izpostavil Ješe, ki je prepričan, da se bo čez dva tedna potrdilo, da bo njegova uprava nadaljevala delo v Škofji Loki tudi naslednja štiri leta.

Zanimiva bitka v drugem krogu se obeta na etnično pisanih Jesenicah, kjer se bo dosedanji župan Tomaž Tom Mencinger (SD) soočil z Ahmedom Pašićem. Mencinger je zbral 34 odstotkov, Pašić pa 28,6 odstotka glasov. Ob tem je v občinskem svetu Pašićeva Lista za boljše Jesenice prehitela SD, pomemben jeziček na tehtnici pa bo SMC. 

V Mestni občini Kranj se bo aktualni župan Mohor Bogataj v drugem krogu pomeril z Boštjanom Trilarjem, ki je v prvem krogu prepričal več volivcev in zbral 38,9 odstotka glasov, medtem ko je Bogataju pripadlo 33,6 odstotka glasov. Karte so se premešale tudi v mestnem svetu, kjer je osem mest pripadlo Trilarjevi listi Več za Kranj, Bogatajevi stranka za napredek krajevnih skupnosti pa le dve mesti, poleg tega je precej podpore izgubila SDS.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste