Slovenija

V Pomurju brez župana še v osmih občinah

STA/J.P.
6. 10. 2014, 11.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V 27 pomurskih občinah se je za župansko funkcijo potegovalo 74 kandidatov, v šestih občinah je bil kandidat samo eden, v enajstih pa po dva. V drugem krogu se bodo kandidati za župana pomerili v osmih občinah, med njimi so Murska Sobota, Lendava in Gornja Radgona.

Mediaspeed

V Mestni občini Murska Sobota največje presenečenje pomeni majhna razlika med sedanjim županom Antonom Štihcem, ki je dobil 43,4 odstotka glasov, in Aleksandrom Jevškom, ki je zbral 35 odstotkov glasov. Raziskave so namreč napovedovale večjo razliko, nekatere celo možnost zmage Štihca v prvem krogu. Volilna udeležba je bila 53-odstotna.

V soboškem mestnem svetu ima po neuradnih rezultatih SD sedem svetnikov, SMC šest, Modra lista Antona Štihca in SDS po tri, DeSUS dva, po enega pa TRS, SLS in Neodvisna stranka Pomurja (NSP).

V občini Ljutomer je zmagala aktualna županja Olga Karba (64 odstotkov), v Lendavi pa bodo župana ali županjo dobili v drugem krogu. Dosedanjemu prvi možu Antonu Balažku je zmaga ušla za las (49,5 odstotka), njegova nasprotnica bo Kornelija Baša (21,1 odstotka).

Drugi krog bo tudi v Občini Radenci, kjer se bosta pomerila aktualni župan Janez Rihtarič (37,1 odstotka) in Roman Leljak (29,4 odstotka), znan po raziskovanju dokumentov nekdanje službe državne varnosti in po tem, da je bil zaprt zaradi goljufij.

V Gornji Radgoni se bo dosedanji župan Anton Kampuš (40,2 odstotka) v drugem krogu pomeril s Stankom Rojkom (38,7 odstotka).

V Občini Šalovci, znani po težavah zaradi prevelikega zadolževanja, ostaja župan Iztok Fartek (88,1 odstotka), tudi v najbolj zadolženi slovenski občini Gornji Petrovci župan ostaja Franc Šlihthuber (64 odstotka).

Najdlje so na rezultate čakali v občini Kobilje, kjer je Robert Ščap (50,1 odstotka) za en glas premagal Stanka Gregoreca (49,9 odstotka), en glas pa je bil neveljaven. Od 515 volilnih upravičencev jih je za zmagovalca glasovalo 209. Ker so predstavniki Gregoreca takoj po štetju vložili ugovor, je volilna komisija glasove preštela še enkrat in potrdila prvotno štetje.

Med občinami, kjer je župan za izvolitev potreboval le en glas, ker je bil edini kandidat, je bila tudi najmanjša slovenska občina Hodoš z 277 volivci. Novega župana Ludvika Orbana je predlagal prejšnji župan Rudolf Bunderla, ki je zdajšnjega župana premagal na prejšnjih volitvah, ta pa mu je uslugo vrnil tako, da ga je predlagal za občinskega svetnika.

V Pomurju so svoje svetnike volili tudi predstavniki madžarske in romske skupnosti. Romi so si izvolil 11 svetnikov, večinoma so imeli le po enega kandidata, Madžari pa svoje svetnike v petih občinah. V Dobrovniku pa so pripadniki slovenske manjšine, ker so pripadniki madžarske manjšine v večini, svojega svetnika izvolili še na posebni listi "pripadnik slovenskega naroda".

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste