Slovenija

Kako smo »častili« Jankovića

M.J.
3. 10. 2014, 07.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Še današnji dan bodo potencialni lokalni oblastniki izkoristili za to, da vas prepričajo, da so prav oni tisti, ki bodo polepšali in osmislili bivanje v vašem kraju. Kot kaže, se je ljubljanski župan tega lotil na hudo sporen način, za samohvalo je izkoristil kar lokalno glasilo, ki ga financirajo občani. Stranka Solidarnost ga bo zato ovadila zaradi zlorabe položaja.

Arhiv Svet24

Glasilo Ljubljana brezplačno prejme vsako gospodinjstvo v Ljubljani. Običajno ima 40 strani, na katerih se Ljubljančani in Ljubljančanke lahko seznanijo z vsem, kar se v našem glavnem mestu gradi ali godi. Izbor vsebine je prepuščen uredniškemu odboru, ki ga sestavljajo predsednik uredniškega odbora glasila Ljubljana Mitja Meršol, odgovorna urednica Nada Šumi ter člani odbora Tjaša Ficko, Vesna Kos Bleiweis, Aleš Kardelj in Stanka Ritonja.

V letošnji osmi številki, ki je izšla 1. oktobra, so se izdatno potrudili, da bi prebivalce Ljubljane seznanili s tem, kako pomemben je sedanji župan za razvoj glavnega mesta. Tako ima glasilo kar 24 strani več kot prejšnja številka. Resda jih je nekaj namenjenih obveščanju o tem, katere rekreativne športne dejavnosti so na voljo v kateri četrtni skupnosti, a večina dodatnega prostora je še vedno namenjena opevanju dosežkov trenutne mestne oblasti. Tako je na treh straneh objavljen intervju z županom Jankovićem, na naslednjih petih straneh s hvalo nadaljujejo njegovi podžupani, še naslednjih 16 strani pa je namenjenih vodilnim sodelavcem MOL.

Kot kaže, so Janković kot predstavnik izdajatelja in člani uredniškega odbora s tako vsebino kršili zakonodajo. Po volitvah nameravajo namreč člani stranke Solidarnost zoper njih vložiti kazensko ovadbo. Kot nam je v telefonskem pogovoru povedal predstavnik stranke Damjan Mandelc, so se nanje obrnili njihovi člani, ki jih je vsebina zmotila. Po posvetu s pravniki so se odločili sestaviti kazensko ovadbo, v kateri uredniškemu odboru in županu očitajo kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev in zlorabe položaja.

Vsebina glasila je sprožila tudi reakcijo društva Integriteta Transparency International, saj so v glasilu predstavljeni le kandidati Liste Zorana Jankovića, ne pa tudi predstavniki drugih strank. Tudi nekatere oblikovne rešitve naj bi bile zelo podobne tistim v propagandnem materialu omenjene liste. Tako pri društvu ugotavljajo, da gre najmanj za izkoriščanje sive cone med nedovoljeno in t. i. redno prakso mestne uprave, kar kaže na izrazito pomanjkanje integritete odločevalcev in odgovornih na občinski ravni. S tem naj bi bil kršena volilna zakonodaja, saj zakon o volilni in referendumski kampanji prepoveduje financiranje volilne kampanje s strani državnih organov, organov lokalnih skupnosti, pravnih oseb javnega in zasebnega prava ter samostojnih podjetnikov. Zaradi tega bo tudi društvo Integriteta podalo prijavo na računsko sodišče in ministrstvo za notranje zadeve.

Iz kabineta župana so nam odgovorili, da je obseg osme številke povečan, ker gre za dve številki skupaj: septembrsko in oktobrsko. Na očitke, da v tej povečani številki ni kandidatov preostalih strank, odgovarjajo, da je pred tem izšla posebna volilna izdaja glasila, kjer so predstavljeni vsi, in da je povsem običajno, da se ob zaključku mandata predstavijo le dosežki ekipe, ki je do volitev vodila mesto. Taka naj bi bila praksa tudi v preteklosti.

Citat: "Člani uredniškega odbora so odgovorni, ker so zlorabili svoj položaj ali pravice s tem, da so glasilo Ljubljana spremenili v politično propagando župana Zorana Jankovića in njegove liste." Stranka Solidarnost

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste