Slovenija

Nova interna je nujna

Tanja Jakše Gazvoda
1. 10. 2014, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Četrta največja bolnišnica v državi letos praznuje 120. obletnico. Visoki jubilej bodo zaznamovali s slovesnostjo, biltenom in nekaj oddajami na lokalni televiziji, hkrati pa tudi v pričakovanju novega urgentnega centra in upanju, da bo bodoča lokalna in regijska politika le prepoznala nujnost gradnje nove interne bolnišnice.

Tanja Jakše Gazvoda

V Novem mestu so načrtovali gradnjo nove interne bolnišnice, narejen je bil tudi idejni projekt, pripravljali so se že na pridobivanje ponudb za PGD- in PZI-dokumentacijo, celo denar je bil odobren v državnem proračunu, a je kriza ta denar in smele načrte o gradnji interne bolnišnice ukinila.

»Tako smo prišli v poštev le za gradnjo urgentnega centra, ki je bil prvotno mišljen v pritličju interne stavbe, pa še zdaj bo manjši, kot je bil načrtovan. Zdaj čakamo le še na sklenitev pogodbe z izvajalcem, podjetjem Kolektor Koling iz Idrije,« pravi direktorica bolnišnice Mira Retelj.

Naložba je vredna šest milijonov evrov, od tega bodo štirje milijoni evropskega denarja. Urgentni center naj bi začeli graditi že ta mesec, dela pa bodo zaključili v slabem letu. V prvem nadstropju so predvidene skupne intenzivne terapije, a denarja za to ni, tako da vsaj do podaljšane četrte gradbene faze ne bo mogoče narediti prve etaže. Gradnjo bodo lahko nadaljevali, ko bo zagotovljen denar.

Tanja Jakše Gazvoda

Postopno obnavljajo tudi staro interno bolnišnico, ki je zastarela, saj so sobe velike, primanjkuje tudi sanitarnih in drugih nujno potrebnih pomožnih prostorov. V vseh 120 letih je bila stavba deležna bolj malo izboljšav, resda so ji dozidali 4. etažo, sicer pa je šlo bolj za tekoča vzdrževanja.

Letos so obnovili gastroenterološki oddelek (30 postelj), v sklopu zamenjave oken, ki je spadala v okvir energetske sanacije, so obnovili sobe intenzivne terapije, predvsem električno napeljavo in prezračevanje. Prihodnje leto pride na vrsto kardiološki odsek, obnoviti bo treba tudi fasado in streho interne bolnišnice.

»Letno imamo za obnovo in nakup opreme na voljo vsega 2 milijona evrov, a potrebe so občutno večje. Po oddelkih bi potrebovali kar za 13 milijonov evrov različne nove opreme,« pravi direktorica. Hkrati obnavljajo očesne ambulante, letos so posodobili dermatološke ambulante in gastroenterološki odsek, v bližnji prihodnosti bodo tudi 60 let star pato-citološki oddelek, po obnovi kličeta tudi že porodnišnica in ORL.

Tekoče poslovanje bolnišnice bremeni izguba iz preteklih let. »Kumulativnih izgub je za 3 milijone evrov. Če bi to pokrili, bi likvidnostno brez težav poslovali, je pa izguba iz preteklosti posledica podfinanciranja bolnišničnih zdravstvenih storitev in dejstva, da niso bile plačane vse storitve, ki smo jih opravili. Izgube namreč nastajajo izključno zaradi programov, ki niso plačani, hkrati pa se je zadnja tri leta cena za bolnišnično dejavnost, ki jo namenjata država in zavod za zdravstveno zavarovanje, zmanjšala kar za 12 odstotkov,« pojasnjuje Mira Retelj in dodaja, da je bolnišnica realizirala vse delovne programe, ki jih pravzaprav še presegajo: pri hospitalizacijah za 13 odstotkov, pri specialističnih ambulantnih dejavnostih pa za 9 odstotkov.

»Gre za presežek dejavnosti, ki ni plačan, a delamo v dobro pacientov, čeprav v svojo škodo,« poudarja sogovornica in dodaja, da je bolnišnica v letošnjem polletju izkazovala pozitiven poslovni rezultat, enakega pričakujejo tudi konec leta, če bodo le prilivi pričakovani. »Res se obnašamo strogo racionalno. Po lanski izgubi smo morali pripraviti ukrepe, a te izgube ne bi bilo, če ne bi bilo treba izplačati tretje četrtine plačnih nesorazmerij.«

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov