Slovenija

V sredo se za okoli 20.000 študentov prvič začenja študijsko leto

STA/ mv
28. 9. 2014, 12.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V sredo se začenja novo študijsko leto, ki je po mnenju mnogih eno najlepših obdobij v življenju. Za brucke in bruce se bo novo obdobje začelo z dobrodošlicami vodstev univerz in študentskih organizacij. Letos je bilo v prvem roku na fakultete sprejetih 11.947 študentov, v drugem pa 3478. Za tretji rok podatkov še ni.

N

Na slovenskih univerzah v Ljubljani, Mariboru, na Primorskem in v Novi Gorici ter na javnih in koncesioniranih samostojnih visokošolskih zavodih je za študijsko leto 2014/2015 na voljo 20.871 vpisnih mest za redni in izredni študij. V primerjavi z lanskim letom so visokošolski zavodi tokrat razpisali 695 vpisnih mest manj, od tega 104 za redni študij in 591 mest manj za izredni študij, več mest je na družboslovju in humanistiki.

Končni podatek o tem, koliko študentov bo v novem študijskem letu študiralo na slovenskih univerzah, bo znan šele po 30. oktobru, saj vpisi na dodiplomski in podiplomski študij še potekajo. V prvem vpisnem roku pa so fakultete sprejele glavnino, torej skupno 11.947 kandidatov oziroma 72,8 odstotka od skupno 19.982 prijavljenih. Lani je bil v prvem roku sprejet 13.201 študent.

Tudi letos največ vpisnih mest na ljubljanski univerzi

Tudi tokrat je največ vpisnih mest razpisala ljubljanska univerza, in sicer 10.839. Nanje se je v prvem prijavnem roku prijavilo 10.322 kandidatov, sprejetih pa jih je bilo 7481. V drugem roku je bilo od 2200 prijavljenih sprejetih 1613 študentov.

Na mariborski univerzi, ki je v prvem roku razpisala 5496 vpisnih mest, sta bila sprejeta 2902 kandidata. V drugem roku pa še 1141.

Na primorski univerzi, ki je razpisala 1635 vpisnih mest, je bilo sicer na podlagi prve prijave sprejetih 1042 kandidatov, v drugem roku pa še dodatnih 337.

Na študij na novogoriški univerzi pa je bilo skupno sprejetih 61 kandidatov. Tam so skupno razpisali 242 vpisnih mest.

Na ostalih visokošolskih zavodih s koncesijo, kjer je bilo skupno 1771 vpisnih mest, pa je možnost za študij v prvem roku dobilo 486 bodočih študentov, v drugem roku pa še 355.

V tretjem prijavnem roku, ki bo potekal med 1. in 5. oktobrom, se na študij lahko prijavijo samo tisti, ki so oddali prvo ali drugo prijavo in se v izbirnem postopku niso uvrstili na nobenega od v prijavi naštetih študijskih programov. Vpis sprejetih v tretjem roku bo potekal do 10. oktobra.

Z elektronsko prijavo letos nekaj težav

Novo študijsko leto je sicer prineslo tudi nekaj novosti. Sprememba v prijavnem postopku, kjer je prijavo mogoče oddati elektronsko na spletnem portalu eVŠ, je povzročila tudi nekaj težav univerzam. Tako je bilo v prvem prijavnem roku na mariborski univerzi večje število zavrženih vlog kot v preteklih letih in posledično tudi omejitev pravice do izobraževanja nekaterim kandidatom, ki bi se sicer lahko vpisali v izbran program.

Določene pomanjkljivosti so uspeli odpraviti do drugega roka, preostale izboljšave pa pričakujejo, da bodo stopile v veljavo vsaj z naslednjim študijskim letom.

Manj vpisnih mest, več študijskih programov, volitve rektorja ...

Medtem ko se število vpisnih mest na vseh univerzah razen Primorske v primerjavi z lanskim letom krči, pa so na voljo tudi novi študijski programi. Tako je mariborska univerza denimo razpisala za devet odstotkov manj vpisnih mest, zmanjšanje je predvsem na izrednem študiju. Na podiplomski, drugi stopnji pa so v prihajajočem študijskem letu prvič razpisani novi študijski programi glasbena pedagogika, logistika sistemov v ekonomiji (ta se izvaja kot skupni študijski program Ekonomske fakultete Subotica Univerze v Novem Sadu in Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru), ter nova smer urgentna stanja v zdravstvu, ki se bo izvajala kot izredna oblika študija na študijskem programu zdravstvena nega.

Več novih študijskih programov ponuja tudi primorska univerza. Na prvi stopnji sta to programa arheologije in antropologije, na drugi jezikovno posredovanje in prevajanje ter na doktorski stopnji upravljanje kulturnih virov in arhivov, ki se vsi izvajajo na Fakulteti za humanistične študije.

Prav tako so na nekaterih članicah razpisali tudi programe v angleškem jeziku. Pomembna novost v prihajajočem študijskem letu bo tudi odprtje nove Konfucijeve učilnice Koper s sedežem na univerzi z namenom širjenja kitajskega jezika in kulture.

Univerza v Mariboru bo v novem študijskem letu tudi v znamenju volitev, tako rektorja kot dekanov. Rektorske volitve bodo razpisane predvidoma po novem letu, sedanji rektor Danijel Rebolj pa je neuradno že napovedal vnovično kandidaturo.

Tradicionalne dobrodošlice in sprejemi brucev in študentov

Pred uradnim pričetkom novega študijskega leta pa univerze novincem tradicionalno izrekajo dobrodošlice. Tako v torek ljubljanska univerza tradicionalen sprejem za bruce in njihove starše pripravlja na Kongresnem trgu, kjer se bodo na stojnicah ob spremljajočem glasbenem programu predstavile fakultete in akademije.

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani) se bo tudi letos osredotočila na informiranje študentov o študiju in obštudijskih dejavnostih. V prihodnjih dneh bo študentom med drugim na voljo Študentska svetovalnica, za vsa vprašanja pa bodo dostopni tudi na brezplačen študentski telefon 080 98 67.

Tradicionalno dobrodošlico vsem študentom, še posebej brucem, pripravlja tudi primorska univerza, kjer bodo mlade na fakultetah univerze nagovorile dekanje in dekani, vse skupaj pa bosta v sredo na Titovem trgu v Kopru pozdravila rektor primorske univerze Dragan Marušič in župan Mestne občine Koper Boris Popovič. Istega dne bo župan sprejel najboljše študente primorske univerze, ki so se v študijskem letu 2013/2014 še posebej izkazali.

Za novince bodo z uvodnimi srečanji poskrbeli tudi na fakultetah mariborske univerze, ki bo v ponedeljek organizirala uvajalni dan za bruce. Slovenski igralec, voditelj in komik Tadej Toš bo na izviren in zanimiv način spregovoril o tem, kaj prinaša vstop v akademski svet.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste