Slovenija

Ne le iz sadja, tudi iz čebule in rdeče pese

Janja Ambrožič
26. 9. 2014, 19.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Dežela kozolcev bo v soboto, 4. oktobra, gostila drugi mednarodni marmeladni festival, na katerem bo vsak obiskovalec lahko poskusil več kot sto vzorcev marmelad.

Janja Ambrožič

Posebna komisija na Biotehniški fakulteti v Ljubljani je vse prispele vzorce (bilo jih je 105) že ocenila. Popolnih je bilo deset marmelad, organizator, Društvo za razvoj in oživitev Trebnjega, pa napoveduje, da bodo obiskovalci lahko poskusili prav vse.

Janja Ambrožič

Tričlanska strokovna komisija je ugotovila, da se jekakovost marmelad v primerjavi z lansko, ki je že bila na zavidljivi ravni, še izboljšala. Član komisije dr. Rajko Vidrih je pojasnil, da se dvig kakovosti kaže tudi v večjem številu zlatih medalj, ki jih bo letos dobilo kar 39 odstotkov vseh prispelih vzorcev (lani 32). Komisija je ocenjevala več stvari: barvo, videz, vonj in okus marmelad.

Janja Ambrožič

Na ocenjevanje so prispeli nekateri izjemno zanimivi, da ne rečemo drzni okusi – rdeča pesa z dodanim medom, rdeča čebula, marmelada iz žajblja in ingverja, refoškov »chutney« in bučna marmelada s čilijem.

stroski, nasveti, finance, zavarovanje, generali, nalozbe

Zanimivosti

Odgovorno v prihodnost z naložbenim zavarovanjem


Rdeča nit festivala v Šentrupertu bo marmelada, vendar vodja tega dogodka Špela Smuk poudarja, da so pri organizaciji mislili na vse generacije in različne okuse.

Janja Ambrožič

»Ljubitelji marmelade bodo lahko poskusili vzorce marmelad in džemov, na svoj račun bodo prišli tako ljubitelji športa in rekreacije kot tudi umetnosti, domačih dobrot in pregrešno dobre, kreativne kulinarike. Bogat program bosta zaključila skupina Mi2 in edinstven Slovenski oktet s Koncertom pod kozolci. Otroci bodo uživali v eksperimentalnih delavnicah in rajali z Mačkom Murijem ob Mačji godbi. Tudi letos nismo pozabili na pomoči potrebne, saj bomo izkupiček od prodaje dobrodelnega praženca namenili otrokom iz Temeniške in Mirnske doline.«

Na predstavitvi letošnjega festivala je šentrupertski župan Rupert Gole poudaril, da se ta dogodek zelo dobro povezuje z njihovo Deželo kozolcev, ki postaja ekomuzej.

 

Zanimivosti

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja

LEČA
Leča

Stročnica, ki bogati jedilnike in odpravlja slabokrvnost