Slovenija

Dobrotnik iz Negove ne bo častni občan

TB
5. 9. 2014, 19.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Gornji Radgoni so te dni delili občinska priznanja. Še posebej sporno je bilo eno, ki je bilo nekoliko pozno. Za naziv častnega občana so predlagali Ivana Krambergerja, člani komisije pa so se odločili, da posthumno priznanje političnemu veljaku, čigar življenje se je končalo s krutim atentatom, ni sprejemljivo.

T.B.

Predlog za častnega župana je zamujal dolgih 22 let. 

Potem ko se je sredi avgusta iztekel rok za pošiljanje predlogov za priznanja in nagrade občine Gornja Radgona, je komisija za priznanja, pohvale in nagrade radgonske občine pregledala vse predloge in pri enem, ki je nekoliko izstopal, naletela na nekaj težav.

Največ prerekanj je povzročil predlog za najvišje občinsko priznanje – naslov častni občan, ki bi bil prvi v tem mandatnem obdobju. Člani komisije so se namreč morali ukvarjati z nekoliko nenavadnim predlogom, ki je »zamujal« kar 22 let, in sicer da bi za častnega občana občine Gornja Radgona posthumno razglasili Ivana Krambergerja – dobrega človeka iz Negove, rojenega 4. 5. 1946 v Ženjaku pri Benediktu, ki je bil 7. 6. 1992 umorjen na predvolilnem shodu v Jurovskem Dolu.

TB

In čeprav občinski pravilnik o nagrajevanju ne prepoveduje tovrstne izbire častnega občana, so se člani komisije s preglasovanjem večinsko odločili, da je nesprejemljivo, da bi Iveku podelili najvišje občinsko priznanje. Ob tem so podali nezavezujočo pobudo, da prihodnje občinske oblasti razmislijo o trajnejši rešitvi vprašanja dobrega človeka iz Negove.

V domačem kraju so mu že postavili spominsko obeležje, velja pa tudi razmisliti, ali bi njegov kip mogoče vstavili v »Alejo velikih« v Gornji Radgoni. Kakorkoli že, odločitev komisije bo najverjetneje razdelila tudi državljane Slovenije, saj nihče ne more zanikati Ivekovih zaslug, a zdajšnja lokalna skupnost ni enaka, kot je bila v času njegovega življenja.

Sta pa dve občinski priznanji kljub temu ostali v rokah družine pokojnega Krambergerja. Po krajši razpravi se je komisija odločila, da bodo bronasti grb podelili Ivanu Krambergerju, sinu pokojnega dobrotnika Ivana, ki je bil razglašen za najboljšega prostovoljca Slovenije v letu 2014, Listino občine Gornja Radgona pa bratrancu njegovega očeta, Antonu Krambergerju iz Radvencev, ki je prav tako aktiven na številnih področjih. Vse predloge komisije morajo sicer potrditi tudi člani občinskega sveta, a na seji, ki bo v drugi polovici septembra, težav verjetno ne bo.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste