Slovenija

Inšpektorji v treh tednih oglobili šušmarje za 26.300 evrov

M.J.
5. 9. 2014, 11.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V prvih treh tednih, odkar velja strožji zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, so inšpektorji opravili že 364 postopkov nadzora ter izrekli za 26.300 evrov glob. Od tega so 169 postopkov nadzora opravili na podlagi prijav, ki jih Finančna uprava RS (Furs) zbira na posebnem elektronskem naslovu.

carina.gov.si,

Novi zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki se uporablja od 18. avgusta, za glavnega nadzornika nad tem področjem določa Furs. Pred tem so nadzor izvajali inšpektorji Tržnega inšpektorata RS in Inšpektorata RS za delo.

Kot so danes sporočili iz finančne uprave, so v času do konca avgusta opravili 364 postopkov nadzora nad delom in zaposlovanjem na črno, in sicer 215 zaradi dela na črno in 149 zaradi zaposlovanja na črno. V zvezi z ugotovljenimi kršitvami so uvedli 26 prekrškovnih postopkov.

Reuters

Od tega so globe izrekli v 23 postopkih, in sicer dvema delodajalcema zaradi zaposlovanja na črno v višini po 10.000 evrov, štirim delavcem, ki so delo opravljali brez sklenjene pogodbe o zaposlitvi, pa v skupni višini 2000 evrov. S 300 evri so oglobili tudi tri posameznike, ker na kraju opravljanju dela niso imeli pogodb civilnega prava, s skupaj 14.000 evri pa dodatnih 14 posameznikov zaradi opravljanja dela na črno. Med kaznovanimi je osem tujih državljanov.

V treh primerih so bili podani obdolžilni predlogi, po katerih je sodišče trem posameznikom (tujim državljanom) že izreklo globo, vsakemu po 1000 evrov, dvema pa je bilo tudi odvzeto blago.

Sum dela ali zaposlovanja na črno lahko prijavi vsak državljan, in sicer na elektronski naslov prijave.fu@gov.si ali na anonimno 24-urno brezplačno telefonsko številko 080 11 22. Na Fursu svetujejo, naj v prijavi navede čim več konkretnih podatkov o morebitnem kršitelju: poleg osebnih podatkov tudi čas in kraj dela, vrsto dela in naročnika dela, koristni pa so tudi podatki o plačilu ter sredstvih in predmetih, ki jih je uporabljal pri delu.

Posamezniki v teh primerih niso ustrezno zavarovani in zaščiteni, posledice dela in zaposlovanja na črno pojasnjujejo na Fursu. Tako niso zavarovani za primer nezgode pri delu ali poklicne bolezni in ostanejo brez nadomestila v primeru nezmožnosti za delo. So tudi brez pravice do odpravnine, letnega dopusta, regresa za letni dopust, regresa za prehrano, povrnitve potnih stroškov. Prav tako niso upravičeni do nadomestila za primer brezposelnosti, opravljeno delo pa se jim ne všteva v delovno dobo in se tudi ne bo upoštevalo za pokojnino.

Reuters

Izvajalci, ki delajo ali zaposlujejo na črno, ob tem podjetnikom predstavljajo nelojalno konkurenco. Delo in zaposlovanje na črno pa imata negativne posledice tudi za državno blagajno in razdeljevanje socialnih transferjev.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste