Slovenija

Razkol med Romi. Bo počilo?

T. J. G./Dolenjski list
1. 9. 2014, 19.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V zadnjem času so dolenjski Romi precej aktivni v pisanju pisem. Ta romajo sem in tja, celo na naslov predsednika države. A vsebina pisem še zdaleč ni edina, kar se tiče stališč; tako se kažejo trenja znotraj romske skupnosti. Ena stran kritizira občino, druga Zvezo Romov za Dolenjsko.

D.L.

V preteklih dneh sta na naslov varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer z Dolenjskega romali dve pismi. Prvega je napisal predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič, v njem pa kritizira Mestno občino Novo mesto in občinsko uradnico Matejo Jerič. Pod drugo pismo, katerega pobudnik je podjetnik Bojan Tudija, se je podpisalo 119 Romov, in v njem podpisniki ostro kritizirajo vodstvo Zveze Romov za Dolenjsko ter dajejo podporo občini in občinski uradnici Jeričevi. Zadnje pismo je bilo naslovljeno tudi na predsednika države Boruta Pahorja in urad za narodnosti.

D.L.

Iz pisanja je zaznati razkol med Romi. Nekateri podpirajo vodstvo Zveze Romov za Dolenjsko in s tem Bogdana Mikliča, nekdanjo romsko svetnico Dušico Balažek in Mileno Tudija, spet druga stran se nagiba k Bojanu Tudiji, ki med njimi uživa veliko spoštovanja.

Miklič se je s pismom na varuhinjo obrnil predvsem zaradi svojega 23-letnega brata Jasmina iz romskega naselja Ruperč vrh, ki zdaj bije bitko z novomeško občino, da bi kupil eno izmed parcel. Ker je Bogdan prepričan, da njegov brat, ki je vlogo za nakup parcele vložil že pred leti, prav zaradi Mateje Jerič ne more kupiti parcele, je zadnjo kazensko ovadil. Jasmin bi parcelo kupil z gotovino.

Mateji Jerič v bran pa je napisano drugo pismo, ki ga je podpisalo 119 Romov. »Vodstvo Zveze Romov za Dolenjsko in romska svetnica Dušica Balažek zagovarjata predvsem svoje lastne interese in zlorabljata dejstvo, da smo jih izvolili za svoje predstavnike. V resnici pa jih Romi nismo nikoli izbrali za svoje predstavnike, sploh ne Bogdana Mikliča, ki vidi v svojem položaju le možnost, da se osebno okoristi. Zvezo Romov za Dolenjsko sestavljajo društva Romov, ki jih vodijo tri osebe: Bogdan Miklič, Milena Tudija in Dušica Balažek, ki imajo tako v rokah škarje in platno,« piše med drugim v pismu, katerega prvopodpisani je Bojan Tudija. Pišejo tudi, da zdajšnje Zveze Romov za Dolenjsko ne podpirajo, in dodajajo, da Zveza Romov razpihuje sovraštvo in nestrpnost tako med Romi kot med drugimi krajani, medtem ko je prav Mateja Jerič do zdaj največ naredila na področju reševanja romske problematike. »Bogdan Miklič večkrat izkorišča medije in daje v javnost lažne informacije,« opozarja Tudija.

»Vse očitke odločno zavračam. Kar nekaj Romov se je obrnilo name in na Mileno Tudija, ker niso vedeli, kaj podpisujejo, bom pa sprožil preiskavo verodostojnosti podpisov pod pismom,« pravi Bogdan Miklič in dodaja, da se ves čas zavzema za boljši položaj vseh Romov.

D.L.

Nasprotnega mnenja je Bojan Tudija, ki pravi, da ga Romi še kar kličejo, ker se želijo podpisati pod peticijo, saj Mikliča ne podpirajo, sicer pa je več kot 100 podpisov zbral v vsega treh dneh. »Miklič se je spravil na ljudi, ki pomagajo Romom. Prav Jeričeva je v zadnjih petih letih največ naredila za Rome,« pravi Tudija, ki hkrati podpira prizadevanja posameznih Romov, da bi kupili svojo zemljo. »Bojimo se tega, da bi Romi kupovali parcele, na katerih že bivajo drugi Romi. V tem primeru se kaj lahko zgodi, da se bodo na varuhinjo obrnili še ti,« opozarja Mateja Jerič in dodaja, da bodo morali na občini čim prej pripraviti dokument, ki bo določal pravila prodaje. Iz tega bo jasno, da bo lahko posameznik kupil parcelo, na kateri stoji njegova hiša ali baraka, v izjemnih primerih bi lahko kupil še eno parcelo.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste