Slovenija

Salmonela v Saloonu posledica onesnaženega vodnega vira

STA/G.G.
27. 8. 2014, 13.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Restavracija Saloon na Selah pri Slovenj Gradcu, kjer se je v začetku tega meseca s salmonelo verjetno okužilo 42 oseb, v četrtek ponovno odpira svoja vrata. V restavraciji ocenjujejo, da je fekalno onesnaženje dveh kuhinjskih površin nedvomno izviralo iz onesnaženega vodnega vira, ki je bil vseskozi neoporečen, so sporočili iz Saloona.

Facebook, Westsaloon.si
Po navedbah vodstva restavracije je letošnje poletje postreglo z izjemnimi količinami padavin, ki so skozi podtalnico onesnažile vodni vir, v katerem je bila pri pregledu ugotovljena prisotnost bakterij, ki povzročijo težave, kot so bile diagnosticirane pri gostih lokala. Nekateri okuženi so pristali tudi v celjski in slovenjgraški bolnišnici, večina pa se je oglasila pri svojem osebnem zdravniku.

Ob takojšnji menjavi vodnega vira oz. preklopu na javni vodovod pri drugem in tretjem vzorčenju Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano niso ugotovili nobene nepravilnosti, pojasnjujejo v restavraciji.

Poudarili so tudi, da je kuhinja popolnoma ustrezala vsem standardom čistoče in poslovanja, pregled ustreznih institucij pa je pokazal tudi nedotaknjenost vseh vab za male živali, ki jih je ustrezen organ postavil pred letom dni.

Po besedah predstavnika mariborske enote omenjenega laboratorija Zorana Simonovića salmonele res niso odkrili v odvzetih vzorcih hrane, temveč na kuhinjskih površinah, priboru in delovnih pultih za pripravo hrane. Ker so bile ugotovljene sanitarno-tehnične pomanjkljivosti, je vodstvo restavracijo zaprlo do odprave omenjenih pomanjkljivosti.

Salmonela je bakterija, ki povzroča okužbe pri živalih in ljudeh. Pri človeku tako povzroča različne klinične slike črevesnih okužb, poznanih pa je prek 2500 različnih serotipov salmonel.

Zanimivosti

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu