Ideja o festivalu se je porodila letošnjo zimo na prireditvi Bilo je v gostišču Veselič v Podzemlju, ko je beseda tekla o česnu. Takrat je Luka Kužnik iz Gradca, ki je letos pridelal okrog tri tone česna, obljubil prireditev. In držal je besedo.
Tako so pretekli vikend v hotelu Bela krajina in v gostilni Budački v Metliki, v gostišču Veselič v Podzemlju ter v podzemeljskem kampu, v gostišču Kapušin na Krasincu in gostilni Pezdirc v Semiču ponujali jedilnik s česnovimi jedmi, na katerem so bili česnova juha s krutoni in česnovim kruhom, puranji medaljoni v česnovi omaki s špinačnimi rezanci in solato, česnovo pivo in česnov sladoled. Obljubili so, da bodo česnove jedi v gostinskih lokalih na voljo tudi po festivalu, dokler česna ne bo zmanjkalo.
Pripravili so tudi predavanja o trženju kmetijskih izdelkov, ekološkem vrtnarjenju v domačem vrtu in zdravilni moči česna ter pogovor s pridelovalcem česna. V podzemeljskem kampu so na tržnici ponujali česen in druge belokranjske dobrote. Organizatorjem jo je nekoliko zagodlo vreme, zato je bil načrtovani program okrnjen. Kljub temu so obiskovalci pripravili in poskusili česnov namaz, videli, kako znajo spretne kmečke roke še splesti česnovo kito, in sodelovali v česnovem kvizu.
Organizatorji so zagotovili, da bodo prihodnje leto festival nadaljevali. Menda bodo ponudili še marsikaj novega, saj jim idej ne manjka. Prav gotovo pa se bo česnu pridružila še druga belokranjska zelenjava, predvsem odlična čebula belokranjka.