Slovenija

Česen v glavni vlogi

M. B.-J./Dolenjski list
27. 8. 2014, 21.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Beli krajini so se v letošnjem poletju – če mu sploh lahko tako rečemo – zvrstili različni festivali. Zadnji je bil prav zanimiv in nadvse nenavaden, saj je bila njegova glavna zvezda česen. Pretekli konec tedna je namreč potekal festival česna, katerega poglavitni namen je bil promocija česna kot vsestransko uporabne in zdrave začimbe ter povezovanje belokranjskih gostišč z lokalnimi pridelovalci zelenjave.

M. B.-J./Dolenjski list

Ideja o festivalu se je porodila letošnjo zimo na prireditvi Bilo je v gostišču Veselič v Podzemlju, ko je beseda tekla o česnu. Takrat je Luka Kužnik iz Gradca, ki je letos pridelal okrog tri tone česna, obljubil prireditev. In držal je besedo.

M. B.-J./Dolenjski list

Tako so pretekli vikend v hotelu Bela krajina in v gostilni Budački v Metliki, v gostišču Veselič v Podzemlju ter v podzemeljskem kampu, v gostišču Kapušin na Krasincu in gostilni Pezdirc v Semiču ponujali jedilnik s česnovimi jedmi, na katerem so bili česnova juha s krutoni in česnovim kruhom, puranji medaljoni v česnovi omaki s špinačnimi rezanci in solato, česnovo pivo in česnov sladoled. Obljubili so, da bodo česnove jedi v gostinskih lokalih na voljo tudi po festivalu, dokler česna ne bo zmanjkalo.

M. B.-J./Dolenjski list

PAPIR_shutterstock_1418237465

Izpostavljeno

Trajnost v papirni industriji

Pripravili so tudi predavanja o trženju kmetijskih izdelkov, ekološkem vrtnarjenju v domačem vrtu in zdravilni moči česna ter pogovor s pridelovalcem česna. V podzemeljskem kampu so na tržnici ponujali česen in druge belokranjske dobrote. Organizatorjem jo je nekoliko zagodlo vreme, zato je bil načrtovani program okrnjen. Kljub temu so obiskovalci pripravili in poskusili česnov namaz, videli, kako znajo spretne kmečke roke še splesti česnovo kito, in sodelovali v česnovem kvizu.

M. B.-J./Dolenjski list

Organizatorji so zagotovili, da bodo prihodnje leto festival nadaljevali. Menda bodo ponudili še marsikaj novega, saj jim idej ne manjka. Prav gotovo pa se bo česnu pridružila še druga belokranjska zelenjava, predvsem odlična čebula belokranjka.

Zanimivosti

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja

LEČA
Leča

Stročnica, ki bogati jedilnike in odpravlja slabokrvnost