Slovenija

Sejem Agra v znamenju družinskega kmetovanja

STA/ mv
24. 8. 2014, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Kmetijsko-živilski sejem Agra, ki ga je na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni včeraj odprl predsednik republike Borut Pahor, je v znamenju družinskega kmetovanja, sam sejem po besedah predsednika pomembna prireditev, ker ohranja v naši zavesti pomen podeželja.

r-unigard.si

Podeželje je po Pahorjevem prepričanju za Slovenijo zelo pomembno, saj živi tam polovica slovenskega prebivalstva, kmetovanje in pomen investiranja v to panogo, ki sicer na ravni države ne prinaša veliko odstotkov narodnega dohodka, pa je zlasti za Slovence tako z narodnega kot razvojnega vidika neizogiben vir za ohranjanje in krepitve naših vrednot, je povedal Pahor.

Predsednik je med drugim omenil, da ima sam "zelo prijetne izkušnje z mladimi ljudmi, ki so se odločili, da prav zaradi zelo visoke izobrazbe, ki so si jo bili pridobili, ostanejo na kmetiji, privzamejo od njihovih staršev skrb za kmetsko gospodarstvo, ustvarijo družino in si želijo, da imajo njihovi otroci enake možnosti za to, da se izobrazijo v ustvarjalne in izobražene osebnosti".

To je treba spodbuditi z vsemi ukrepi, za katere so si prizadevale vlade v preteklih letih in si morajo tudi vlade v prihodnjih letih, je podaril Pahor.

Tudi minister za kmetijstvo in okolje, ki opravlja tekoče posle, Dejan Židan je opozoril, da je družinska kmetija način kmetovanja, ki daje državi največjo stabilnost in da družinske kmetije delujejo tudi takrat, ko so težki časi in ohranjajo stabilno proizvodnjo. Tudi zato je poseben del kmetijske politike namenjen družinski kmetiji. Minister verjame, da vsak davkoplačevalec razume, da vsak državni evro, ki ga vložimo v družinsko kmetijo, ni strošek, ampak investicija.

Židan je spomnil, da se je Slovenija za obdobje 2014-2020 pogodila za pomembno večjo količino finančnih sredstev, kot so bili prvi upi, predvsem pri ukrepih za posebno obliko kmetijske politike, ki je bistveno enostavnejša za male kmetije in bo lahko pomagala skoraj tretjini naših kmetij. Vendar pa bo v naslednjem obdobju merjenje učinka bistveno večje, kot je bilo v preteklosti, predvsem se bo preverjalo, ali ima od tega vlaganja denarja v kmetijstvo učinek tudi država, je dodal Židan.

O velikem pomenu družinskega kmetovanja sta se strinjala tudi predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Cveto Zupančič, ki je prepričan, da bodo država in ljudje spoznali pomen kmetijstva šele, ko bomo lačni, ter predsednik za Zadružne zveze Peter Vrisk, ki je opozoril na pomemben odnos med ljudmi in načini kmetovanja na družinski kmetiji.

Na sejmu Agra, ob njem poteka tudi 19. mednarodni sejem embalaže, tehnike, pakiranja in logistike Inpak, se na skoraj 70.000 kvadratnih metrih razstavnih površin in vzorčnih nasadov se bo predstavilo 1750 razstavljavcev iz 29 držav, v šestih dneh pa se bo zvrstilo čez 150 strokovnih, poslovnih in družabnih dogodkov.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste