Slovenija

Troha mora dopolniti svoj odškodninski zahtevek

STA/G.G.
18. 8. 2014, 14.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Vlada se je na dopisni seji seznanila z mnenjem državnega pravobranilstva o vsebini, podlagi in utemeljenosti odškodninskega zahtevka Ladislava Trohe. Odškodninski zahtevek iz listine Trohe je po mnenju pravobranilstva premalo jasen, zato ga je pozvalo, da zahtevek dopolni, nato pa ga bodo ponovno preučili.

Grega Wernig/KMA
"Državno pravobranilstvo poudarja, da morajo biti za izplačilo odškodnine v skladu s pravno ureditvijo v RS podani vsi zakonsko predpisani elementi odškodninske odgovornosti," je zapisano v obrazložitvi po dopisni seji vlade. Pojasnili so, da bi bilo izplačilo kakršnega koli zneska iz proračunskih sredstev brez pravne podlage nezakonito, neučinkovito z vidika porabe javnih sredstev ter nepravično do drugih posameznikov, ki denarnega plačila od države brez pravnega temelja ne bi prejeli.

Ker je po mnenju državnega pravobranilstva odškodninski zahtevek Trohe z datumom 6. avgust premalo jasen, so ga pozvali, naj ga dopolni. Pravobranilstvo bo nato vsebino, pravne podlage in utemeljenost dopolnjenega zahtevka ponovno preučilo. Vlada je ob tem pravobranilstvu naložila, naj jo o poteku postopka mediacije nadalje obvešča.

Po odločitvi vlade o mediaciji na začetku meseca je Troha, ki je pred vladnim poslopjem na Gregorčičevi začel gladovno stavkati 10. junija, stavko omilil, je pa dejal, da jo bo v primeru, da bo mediacija služila zgolj izigravanju njegovih zahtev, še zaostril.

Pojoči major še ni našel zagovornika

Danes je Troha povedal, da zagovornika še nima, saj kljub zagotovilu iz urada predsednika republike po njegovih besedah niso našli nikogar, ki bi ga bil pripravljen brezplačno zastopati. Kolikšna je odškodnina, ki jo zahteva, ni želel povedati, saj so pogajanja še v teku.

Pojasnil je, da odškodnino zahteva tudi zato, ker je dvakrat izgubil zaposlitev, in dodal, da se je to prvič zgodilo zaradi opuščanja dolžnih ravnanj svojih nadrejenih in političnih funkcionarjev. Po njegovih besedah je leta 1998 skušal preprečiti nastanek škode za davkoplačevalce, ko je kot častnik Slovenske vojske odkril sumljive pogodbe in fiktivne račune. O tem je obvestil svoje nadrejene, ki pa so, kot je povedal, namesto ukrepanja odpustili njega. "Ker so bili vpleteni visoki funkcionarji, je bilo lažje odpraviti mene," je dejal.

Po njegovih besedah je zaposlitev drugič izgubil, ko mu je bila protipravno odvzeta prostost. Povedal je, da ga je ministrstvo za obrambo odpustilo po petih dneh, ko je bil pogrešan in nato zahtevalo opravičilo za odsotnost. Pri tem je dejal, da sedaj ne zahteva, da ga ponovno zaposlijo, saj bi se bilo težko vrniti nazaj.

Pojasnil je še, da je kljub nedolžnosti enajst let v montiranih sodnih postopkih, po njegovih besedah med drugim zaradi protesta v Litiji, ko so z drugimi udeleženci skušali preprečiti deložacijo družine Vaskrsić.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste