Slovenija

Razkrivamo, kako si bodo v vladajoči koaliciji razdelili oblast

Simon Rosc
16. 8. 2014, 15.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Koalicijska pogajanja so se po zavrnitvi NSi prevesila v drugi del, ko se bodo delila ministrska mesta. Iz vladne koalicije pa naj bi po naših informacijah povsem izpadla Alenka Bratušek, ki bi lahko ostala tudi brez mesta evropske komisarke. Razkrivamo pa tudi, kako si bodo stranke razdelile oblast in kdo bodo najverjetnejši novi ministri.

Nikola Miljković in Mateja Jordovič Potočnik/KMA, Mediaspeed

SMC bo imela 9 ministrstev.

Začenja se nov krog koalicijskih dogovarjanj. Sledi zaključevanje koalicijskega sporazuma, v katerem pa bodo podani tudi odgovori na tista vprašanja, ki politike najbolj zanimajo – stolčki. Kot je že znano, v koaliciji ne bo Nove Slovenije, po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah pa na vladni strani parlamenta prav tako ne bo sedel nihče iz vrst stranke Alenke Bratušek.

Miro Cerar naj bi jo namreč dokončno odklonil, razlog za to pa so razprtije okoli kandidature za evropsko komisarko. Potem ko se je Bratuškova na to mesto predlagala sama in jo je zaradi tega začela preiskovati še protikorupcijska komisija, je po informacijah naših virov sodelovanje med SMC in premierko v odstopu dokončno zaključeno. Da je res tako, je v svoji ostri izjavi za medije dal vedeti tudi predsedujoči Socialnim demokratom, Dejan Židan, ki je dejal: »Da so bile predčasne volitve, ni bila krivda SD ali Desusa, temveč politične nesposobnosti predsednice vlade, ki odhaja.«

Mediaspeed

Koalicija bo tako po umiku NSi levosredinsko obarvana, v njej pa tako morda prostor tudi za nekoliko bolj liberalne reforme. A ker so, vsaj glede na ohlapno koalicijsko pogodbo, konkretni projekti bolj v drugem planu, se tudi mi raje posvetimo mešetarjenju z ministrskimi stolčki. Cerar je teh v koalicijski pogodbi opredelil 16, razdelili si jih bodo SMC, Desus in SD. Stranka Mira Cerarja bo seveda glede na največje število poslancev zavzela največ ministrstev, in sicer devet, Desus Karla Erjavca bo prevzel štiri ministrstva, SD pa bo sedel na treh ministrskih mestih.

Kakšna bo razdelitev ministrstev?

Nekaj mešetarjenja bo najverjetneje v prihodnjih dneh še mogočega, a kot nam je uspelo izvedeti, naj bi si stranke politične funkcije razdelile nekako takole: SMC bo prevzela ministrstva za finance, gospodarstvo in zdravje, notranje ministrstvo, ministrstvo za okolje in prostor, infrastrukturo, javno upravo, pravosodje ter ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo; Desus bo prevzel ministrstvo za zunanje zadeve, obrambo, kulturo in Slovence po svetu; SD pa bo prevzel ministrstva, ki so jih vodili že do zdaj: ministrstvo za kmetijstvo, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter resor šolstva in športa. Skupaj s tremi ministri pa naj bi Cerar Židanu obljubil še podporo Tanji Fajon za evropsko komisarko.

Nikola Miljković, Mateja Jordovič Potočnik/KMA, Mediaspeed

Tudi konkretna imena nam je uspelo izvedeti. Ta sicer še niso potrjena, a po informacijah naših virov naj bi resorje vodili naslednji politični veljaki: finančni resor ima dva možna kandidata, in sicer Mojmirja Mraka in Aleksandra Kešeljeviča. Tukaj se je omenjal še dosedanji evropski komisar Janez Potočnik, a je to glede na nizko plačo, ki jo ponuja ministrsko mesto v Sloveniji v primerjavi s plačo evropskega komisarja, in težave, ki bi ga čakale, malo verjetno. Zdravstveno ministrstvo bo po vsej verjetnosti prevzela Milojka Kolar, sicer nekdanja predsednica uprave Vzajemne zavarovalnice, ki pa zdaj, zanimivo, zagovarja ukinitev prostovoljnega dopolnilnega zavarovanja. Notranji ali pa pravosodni resor bi lahko prevzel Bojan Dobovšek, infrastrukturo pa Jurij Kač. Iz vrst Desusa bo zunanje ministrstvo še naprej vodil Karl Erjavec, Slovence po svetu pa bo prevzel Gorazd Žmavc. SD-jeva ministra pa bosta vsekakor ostala Dejan Židan, ki bo vodil kmetijski resor, in Anja Kopač Mrak na področju dela in sociale.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov